zout dat wordt gebruikt om wegen en straten ijs- en sneeuwvrij te maken en te houden. Als strooizout wordt keukenzout (natriumchloride) gebruikt.
Afhankelijk van de winter wordt in Nederland bij de gladheidsbestrijding tussen 30000200000 t strooizout gebruikt.Aan het gebruik van strooizout bij de gladheidsbestrijding kleven milieubezwaren. Onderzoek heeft tot dusverre alleen schade aan houtige gewassen kunnen aantonen. De schade wordt veroorzaakt door opspattend zout dat op de bast inwerkt en door zout dat in de bodem dringt en het wortelstelsel aantast. De schade kan worden beperkt door zo weinig mogelijk te strooien en smeltwater af te voeren. Ook is het van belang dat de bomen in goede conditie zijn. De aanwezigheid van een wegdek, de goede afvoer van regenwater (waardoor de bomen vochtgebrek krijgen), gaslekkages, vervuiling en bodemverdichting benadelen de conditie van bomen. Naast schade aan wortels is langs de rijkswegen schade geconstateerd aan knoppen en naalden van naaldbomen.
In de winter van 1981—82 is Rijkswaterstaat begonnen met een nieuwe strooimethode. Het wegenzout wordt op de strooiwagens met een beetje water gemengd, zodat het vochtig wordt. Dit vochtige zout plakt beter op de droge weg waar preventief wordt gestrooid, maar ook op wegen met sneeuw en ijs. Op die manier kan naar schatting 40-50 % strooizout worden bespaard.