Gepubliceerd op 01-12-2020

rood tij

betekenis & definitie

bepaalde vorm van planktonbloai in zee. Rood tij wordt veroorzaakt door karakteristieke planktonorganismen (dinoflagellaten) die giftige stoffen afscheiden.

Hierdoor en door zuurstofgebrek bij het afsterven van het plankton kunnen zeedieren sterven. Consumptie van zeedieren die giftig plankton hebben opgenomen, kan ook de mens vergiftigen, in sommige gevallen met dodelijke afloop. In Nederland komt rood tij weinig voor, maar als het optreedt, geeft het Rijksinstituut voor Visserijonderzoek waarschuwingen uit tegen het eten van schelpdieren. In België is rood tij nog niet waargenomen. Wel komt de dinoflagellaat Gonyaulax tijdens de herfst in Belg. kustwateren voor, maar kan dan niet bloeien. Indien voedselvergiftiging optreedt als gevolg van het eten van schelpdieren, dan worden door het Ministerie van Volksgezondheid (Beheerseenheid voor het Mathematisch Model van de Noordzee) metingen verricht.