Gepubliceerd op 01-12-2020

enzym

betekenis & definitie

(biokatalysator), eiwit dat in levende organismen chemische reacties katalyseert. De meeste enzymen werken substraatspecifiek, d.w.z. zij versnellen de omzetting van slechts een bepaalde chemische verbinding (het substraat).

In het algemeen wordt de naam van een enzym gevormd door het achter elkaar plaatsen van de naam van het substraat en de naam van het type reactie, gevolgd door ‘ase’. Zo katalyseert het enzym glucose-isomerase de omzetting van glucose in fructose (een isomerisatiereactie).Enzymen zijn voor het levende organisme van levensbelang. De spijsvertering is in feite een serie van enzymatische processen. Ook in de biotechnologie en de milieuhygiëne spelen enzymen een belangrijke rol. Zij worden o.a. gebruikt in het bierbrouwproces, bij de verwerking van voedingsmiddelen (fermentatie van vleeswaren, ketjapbereiding, produktie van kaas enz.), in wasmiddelen (eiwit- en vetsplitsende enzymen) en in de afvalwaterzuivering.

De werking van giftige stoffen berust vaak op het remmen van de enzymactiviteit van een bepaald enzym of van een groep enzymen.