Gepubliceerd op 01-12-2020

aflatoxines

betekenis & definitie

groep mycotoxines. De aflatoxines zijn stofwisselingsprodukten van schimmels die levertumoren veroorzaken.

Deze mycotoxines worden o.a. geproduceerd door Aspergillus flavus, een schimmel levend op aardnoten (pinda’s) en de eruit bereide voedingsmiddelen. Een massale vergiftiging in Engeland in het begin van de jaren zestig onder kalkoenen die werden gevoerd met pinda’s bevattend voer heeft de aandacht gevestigd op deze en andere mycotoxines. Aflatoxine B blijkt de meest levercarcinogene verbinding te zijn die bekend is. Behalve de aflatoxines zijn er vele andere toxische en carcinogene schimmelmetabolieten (mycotoxines) die aanleiding kunnen geven tot verontreiniging van voedingsmiddelen. Er bestaan belangrijke aanwijzingen dat de consumptie van met mycotoxines verontreinigde voedingsmiddelen de oorzaak is van het vaker voorkomen van leverkanker bij de mens in sommige delen van Afrika en Azië. De desbetreffende schimmels kunnen ook op vochtig bewaarde maïs, rijst, sojabonen of tarwe voorkomen.

De daling in het voorkomen van leverkanker m.n. in de vs en Europa de afgelopen 40 jaar wordt wel toegeschreven aan de verbeterde bereidingswijzen en bewaring (koelkast, diepvries) van voedsel, waardoor ook de verontreiniging met mycotoxines wordt teruggedrongen. In vele landen wordt de import van aardnoten op de aanwezigheid van aflatoxine gecontroleerd; in Nederland gebeurt dit door de Keuringsdienst van Waren. Bij algemeen besluit van de Warenwet mag aflatoxine niet aantoonbaar (<5 ppb) zijn in aardnoten of produkten daarvan. De EG-diervoederrichtlijn staat ten hoogste 20 ppb toe in diervoeders.In België mag aflatoxine in deze produkten bij KB van 16.9.1977 niet aantoonbaar (<5 g/kg) zijn.