Megapool

Premium schrijver bij Ensie www.megapool.nl

Gepubliceerd op 26-09-2014

Warmtepompdroger

betekenis & definitie

De warmtepompdroger droogt vochtig wasgoed door middel van het laten ronddraaien van het wasgoed in een trommel, waar warme lucht doorheen wordt geblazen. Deze lucht wordt verwarmd door een warmtepomp.

De warmtepompdroger werkt volgens het condensatieprincipe. Door warme lucht langs het draaiende wasgoed in de trommel te blazen, wordt vocht onttrokken aan het textiel. De vochtige lucht wordt daarna door een condensor geleid, waarop het vocht weer neerslaat en naar een afvoerslang of een condenswater-opvangbak kan worden geleid. Sensoren in de trommel zorgen ervoor dat het verwarmingsproces wordt beëindigd als de ingestelde droogtegraad van het droogprogramma is bereikt. Een warmtepompdroger is voorzien van een speciaal circuit met koelmiddel, dat door compressie warmte kan opwekken. Hierdoor kan de lucht verwarmd worden. Het resultaat is dat een warmtepompdroger veel zuiniger werkt dan een conventionele condensdroger, waarin warmte via een weerstand wordt opgewekt.

De winst die kan worden bereikt met een warmtepompdroger ten opzichte van een gewone afvoerdroger met energielabel C kan bij twee keer per week drogen € 45 per jaar bedragen*. Des te vaker er wordt gedroogd, hoe groter de besparing. Een warmtepompdroger is tevens makkelijker te plaatsen in kleinere ruimtes, omdat de droger minder gevoelig is voor beïnvloeding door een externe factor als temperatuur. Net als bij een gewone condensdroger moet de condensor schoon gehouden worden. Meestal zit er een uitneembaar filter voor de condensor, waar reststof in wordt opgevangen. Gebeurt dit niet, dan zal het energieverbruik weer toenemen. Een warmtepompdroger met een zelfreinigende condensor heeft hier geen last van.

*Bij een gemiddelde energieprijs van 23 eurocent per kWh (prijspeil 2014)