Megapool

Premium schrijver bij Ensie www.megapool.nl

Gepubliceerd op 23-09-2014

2014-09-23

Energielabel

betekenis & definitie

Het Energielabel is een etiket dat wordt meegeleverd bij een nieuw product of gebouw. Dit label geeft de consument inzicht in de mate van energieverbruik en enkele prestaties van het product.

Het Energielabel is door de Europese Unie (E.U.) ingesteld om consumenten bewust te maken van de energiezuinigheid van nieuwe producten. Dankzij een algemene maatstaf op het energielabel kan de consument makkelijker inzicht krijgen in de verbruikskosten van een product. Ook worden enkele belangrijke prestaties van een product weergegeven, waardoor vergelijken eenvoudiger wordt. Voor ieder energielabel geldt dezelfde maatstaf, weergegeven in de klasse A t/m G. Hierbij is klasse A te vertalen als goed of efficiënt, terwijl klasse G de laagst toegelaten prestatie is. Wanneer een apparaat zuiniger is dan klasse A (bijvoorbeeld door nieuwe technieken), kunnen de Europese richtlijnen worden bijgesteld. Zo komt het voor dat een energielabel de extra klasse A+, A++ en A+++ toegewezen krijgt voor de energie efficiëntieklasse.

Het energielabel is in te delen in vier verschillende uitvoeringen:
• Grote apparaten (Hieronder vallen sinds september 2014 de artikelgroepen wasmachine, wasdroger, koelkast, vriezer, afwasmachine, oven, airconditioner en stofzuiger)
• Motorvoertuigen
• Verlichting
• Gebouwen