Gepubliceerd op 03-03-2017

AEL

betekenis & definitie

Arabisch Europese Liga, politiek-maatschappelijke militante beweging, die in 2000 werd opgericht, maar pas grote bekendheid verwierf door het optreden van de leider Dyab Abu Jahjah bij een pro-Palestijnse betoging in 2002 in Antwerpen die in rellen ontaardde.

De AEL wil opkomen voor de belangen van Arabische en islamitische immigranten. Ze wil een sociale beweging zijn, en activiteiten ontplooien op gebieden als buitenparlementaire politiek, identiteit en bewustwording, welzijn, zorg en hulpverlening. De AEL wil bovendien een politieke partij worden, om zo invloed te verwerven. De welbespraakte en charismatische Jahjah raakte snel bekend in zowel België als Nederland met zijn ideologie van empowerment en emancipatie van moslims en zijn nadruk op islamitische identiteit.

Moslims worden - zo stelt de AEL - voortdurend achtergesteld en verantwoordelijk gemaakt voor criminaliteit en onveiligheid. Het is volgens Jahjah een waandenkbeeld dat assimilatie of integratie uiteindelijk zou leiden tot acceptatie en meer tolerantie: als moslim word je hoe dan ook buitengesloten. Rechten krijg je niet, die moet je zelf verwerven. Moslims moeten dus niet integreren, maar juist hun eigen identiteit ontwikkelen, trots zijn op de eigen Arabische achtergrond. Islamitische feestdagen moeten bij­ voorbeeld nationale feestdagen worden, en er moet geld komen voor het onderwijs in Arabische geschiedenis en talen als het Berbers, Arabisch en Turks op scholen. Andere programmapunten zijn dat het gezin als hoeksteen wordt gezien, en dat de seksualisering van de samenleving moet op­ houden .

Het voor buitenstaanders meest schokkende programma­ punt echter is dat de AEL het bestaan van Israël, 'de zionistische entiteit', niet erkent. Dat zou moeten worden ontmanteld en moeten opgaan in een nieuw te vormen Arabische federale staat. Vooral dit laatste programmapunt krijgt uiteraard veel kritiek. De AEL wordt ervan beschuldigd de intifada (de volksopstand van Palestijnen tegen Israël) naar Europa te willen importeren. Abu Jahjah wordt gezien als een volksmenner, die met veel retoriek allerlei gevoelens van onvrede onder vooral jonge moslims mobiliseert, wat alleen maar tot scherpere maatschappelijke tegenstellingen kan leiden. De AEL is vooral populair onder jongeren van twintig tot dertig jaar uit de grote steden. Zij voelen zich in elk geval erg aangesproken door de maatschappelijke analyse van Jah­ jah, en zijn streven moslims bewust te maken van hun eigen culturele achtergrond en identiteit.

Voorjaar 2003 is een Nederlandse afdeling van de AEL opgericht, na een succesvolle tournee van Jahjah waar hij volle zalen trok met overwegend enthousiast publiek.