Modal split betekenis & definitie

Modal split is de benaming voor de verdeling van verschillende soorten vervoer binnen de gehele logistiek. Modal split is onderdeel van de gehele modaliteit, oftewel al het vervoer binnen de gehele logistieke sector.

Binnen de logistiek wordt de modal split gebruikt om de verhoudingen tussen verschillende vervoersmiddelen en het aantal gereden kilometers hierin aan te tonen. Men kan bijvoorbeeld een modal split maken van het type vervoermiddel waarmee personen binnen een bepaald land zich verplaatsen. De modal split kan dan 50 procent met de auto, 20 procent met het openbaar vervoer en 30 procent met de fiets zijn. Met betrekking tot het goederenvervoer kan men bijvoorbeeld denken aan een verdeling als, 70 procent via de weg, 20 procent via de binnenvaart en 10 procent via de lucht.

Men kan een modal split maken van de gehele logistieke sector, maar ook voor een specifiek product of goed. Een modal split kan op deze manier inzichtelijk maken welke vervoermiddelen worden gebruikt bij het vervoeren van bepaalde goederen. Dit kan vervolgens bijdragen aan het efficiƫnter maken van de algehele transportketen van een specifiek product.

Gepubliceerd op 21-10-2016