Culinair van A tot Z

Peter Joh. M. Zuidweg (2016)

Gepubliceerd op 02-05-2017

seksueel gedrag

betekenis & definitie

Verbale en non-verbale uitingen van het menselijke geslachts- en liefdeleven in al zijn verschijningsvormen en variaties en vervullen in vier belangrijke punten een functie, te weten: het zoeken (1) het kiezen (2), het stimuleren (3) van een partner en daarmee de binding (4) aan een partner bewerkstelligen.

Seksuele gedragsuitingen kunnen in een drietal aspecten worden onderscheiden, namelijk in het:

1. functie lustaspect: Seksuele activiteiten die uitsluitend worden verricht om het genot, bevrediging en het lustgevoel. In onze cultuur spelen allerlei vormen van functielust een grote rol, bijvoorbeeld het gebruik van al onze zintuigen, zoals de huid, het gezicht, het gehoor, de reuk, de geur, de smaak en de tastzin;
2. relationele aspect: Seksuele activiteiten die gekenmerkt worden door een actieve emotionele inzet van de totale persoon, die driftmatig toenadering zoekt tot de ander door middel van kijken, toenadering, aanraken, omhelzen, intentiebewegingen, imitatie-copulatiebewegingen, lichaamscontact, kussen, strelen en dergelijke. Uiteraard spelen hierbij het niveau, de bedoeling, de opzet, de intensiteit, de instelling, de emotie en het gevoel een grote rol. Zij kunnen namelijk variëren van speels tot heilige ernst, van oppervlakkig tot fundamenteel, van vluchtig tot duurzaam. Ook spelen onderwerping, dominantie en gelijkwaardigheid hun rol daarin.
3. voortplantingsaspect:

Seksuele activiteiten die uitsluitend worden verricht tot het voortbestaan van de soort (stam, familie, volk, natie).