Lexicon van de Nederlandse Landstreken

dr. H.A. Visscher (2002)

Gepubliceerd op 24-02-2017

West Veluwe

betekenis & definitie

Hieronder verstaat men gewoonlijk het deel van de Veluwe westelijk van de lijn Harderwijk - Garderen - Kootwijk. Een belangrijk deel van de West Veluwe ligt op de brede middelhoge stuwwal van Putten.

De streek is een voor Nederlandse begrippen natuur- en vrij reliëfrijk gebied, waarvan de noordwest- en westrand grotendeels worden gemarkeerd door een oud stadje, min of meer verstedelijkte dorpen en een aantal buitens. Aan de noordwestrand van het gebied liggen Nunspeet, Hulshorst en het sterk uitgegroeide oude stadje Harderwijk, terwijl Ermelo en Putten, Stroe en Harskamp op de overgang naar de westelijker gelegen Centrale Vallei zijn gelegen.
Het gebied behoort tot een als de Veluwe bekend landsdeel met een ook in Europees verband bezien grote uitgestrektheid bos en open natuurterrein, waar her en der zwermen grafheuvels worden aangetroffen.
Met de rest van de Veluwe heeft de streek verder gemeen, dat de bodem er voornamelijk uit door Scandinavisch ijs opgestuwde of ijssmeltwater gevormde (grove) afzettingen bestaat en die sedimenten vooral aan de westkant bedekt raakten met fijnzandige (wind)afzettingen, welke in historische tijd plaatselijk (andermaal) onderhevig waren aan verstuivingen.
Op de West Veluwe vormen de opgestuwde afzettingen de ondergrond van een brede middelhoge heuvelrug, ten oosten waarvan reliëfrijke ijssmeltwater- ofwindvormingen en de noordwaarts stromende Leuvenumse-Staverdense-Hierdense Beek het ten dele weer opgevulde tongbekken van de Midden Veluwe verlevendigen.