Lexicon Nederland en België

Liek Mulder (1994)

Gepubliceerd op 02-08-2017

Europees Parlement

betekenis & definitie

Europees Parlement (ep), het parlement van de → Europese Unie dat op 19.3.1958 voor het eerst bijeenkwam. Bij de totstandkoming van het Verdrag van Rome in 1957 was besloten de Gemeenschappelijke Vergadering van de → egks om te vormen tot een parlement dat voor de egks, de eeg en Euratom (Europese Gemeenschap voor Atoomenergie) zou gelden.

De leden werden toen door de parlementen van de lidstaten uit hun midden aangewezen. De Europarlementariërs werden in 1979 voor het eerst direct door de kiezer gekozen. Hun zittingstermijn is vijf jaar. De 567 zetels van het ep worden naar evenredigheid van de bevolkingscijfers verdeeld: de Bondsrepubliek Duitsland heeft 99 zetels, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië elk 87 zetels; Spanje 64 zetels; Nederland 31 zetels; België, Griekenland en Portugal elk 25 zetels; Denemarken 16 zetels; Ierland 15 zetels en Luxemburg 6 zetels. De afgevaardigden zijn opgedeeld in negen fracties; een klein aantal heeft zich niet bij een fractie aangesloten. De socialisten en de christen-democraten vormen de grootste twee fracties. Het ep vergadert maandelijks één week in Straatsburg. Extra vergaderingen worden in Brussel gehouden. Het Secretariaat-Generaal (de ambtenaren) is in Luxemburg gevestigd.

Het Parlement heeft beperkte bevoegdheden. Zowel de → Europese Commissie als de Raad van Ministers moeten het ep om advies vragen. Dat advies hoeft echter niet te worden opgevolgd. Het Parlement kan de ministers ook niet ontslaan; die bevoegdheid heeft alleen het parlement van het land van herkomst van een minister. Wel kan het Parlement met een tweederde meerderheid de Europese Commissie ontslaan. Omdat het echter geen invloed heeft op de benoeming van de commissarissen, is ontslag zinloos. De meeste invloed heeft het ep op de begroting. In het uiterste geval kan de begroting worden verworpen. Dat is meermalen gebeurd. Pogingen de macht van het ep uit te breiden en daardoor het Europese bestuur democratischer te maken, stuiten vooral op verzet van de grote lidstaten, die hun eigen positie willen beschermen.