Lexicon Nederland en België

Liek Mulder (1994)

Gepubliceerd op 02-08-2017

Dolle Mina

betekenis & definitie

Dolle Mina, Nederlandse actiegroep gericht op de emancipatie van vrouwen, genoemd naar de 19e-eeuwse feministe WilhelminaDrucker. De basis van de actiegroep werd in 1969 in Amsterdam in de studentenbeweging gelegd.

Daar werd geconstateerd dat het politiek `belangrijke' werk door mannen voor zichzelf werd gereserveerd en dat bij de discussies vrouwen niet werden geduld, laat staan dat ze echte invloed zouden mogen hebben. In 1970 trad de groep voor het eerst op onder de naam Dolle Mina en werd in binnen- en buitenland snel bekend door de aard van haar (ludieke) acties. Die acties waren een middel om het publiek wakker te schudden en te wijzen op de discriminatie van de vrouw op elk maatschappelijk terrein. Dolle Mina had enige afdelingen in de grote steden en in de provincies, evenals een intern maandblad Dolle Mina. Na 1972 vielen de meeste leden af, onder andere door aansluiting bij politieke partijen.

De Belgische Dolle Mina-beweging (in Wallonië: Marie-Mineur) ontwikkelde zich voornamelijk in Vlaanderen. Zij voerde actie voor onderwijshervormingen, kindercrèches, gelijk loon voor mannen en vrouwen en voor hervorming van de echtscheidings- en abortuswetgeving. Veel publiciteit trokken de Aktie Openbaar Plasrecht (voor openbare vrouwentoiletten) en de Aktie Anti-Reklame.

< >