Een afstandsonafhankelijk transporttarief waarvan de hoogte slechts gerelateerd is aan het punt van invoeding in of afname van het net en op basis waarvan transporten van en naar alle andere plaatsen in het net kunnen worden uitgevoerd.
De hoogte van het tarief voor het transport van elektriciteit wordt slechts bepaald door het punt waarop een eindverbruiker op het elektriciteitsnet is aangesloten (Verklaring ministerie van Economische Zaken, SEP, TenneT en EnergieNed).
Het transporttarief is één tarief waarvoor netgebruikers toegang hebben tot het gehele elektriciteitsnetwerk, ongeacht de vraag met wie er feitelijk een contract gesloten is en onafhankelijk van de transportafstand (Nota naar aanleiding van het Verslag, TK 1997-1998, 25 621, p. 47).
Het beginsel van point tariffs is net als het beginsel van Netwerk Service een van de beginselen die ten aanzien van het transporttarief gelden. Dit beginsel houdt in dat afnemers (producenten en eindverbruikers). via hun aansluiting toegang krijgen tot het gehele elektriciteitsnet in Nederland op basis van één tarief dat zij betalen op het punt van aansluiting. De transporttarieven zijn daarmee onafhankelijk van bepaalde kenmerken van elektriciteitstransacties, zoals de afstand, de termijn of hardheid (hard of zacht vermogen) van de transactie (punt 3.2.4 Uitgangspunten nettarieven).
Met het point tariff krijgen partijen toegang tot het gehele netwerk (…). binnen Nederland. Het tarief wordt niet afhankelijk gesteld van feitelijk marktgedrag van partijen. Op het ene moment kan een afnemer besluiten zijn stroom bij een dichtbij gelegen producent in te kopen, het volgende moment kan hij naar een producent verderop gaan voor zijn inkoop (MvA, EK 1998-1999, 26 303, nr. 225c, p. 32).
Zie ook: aansluiting, D: cascadeprincipe, D: eindverbruiker, D: net, D: netgebruiker, D: Netwerk Service, F: tarief, D: transporttarief.