Lexicon Energiemarkt

Jean-Paul Pinon (2003)

Gepubliceerd op 13-09-2021

Maatwerkcontracten

betekenis & definitie

[gasopslag]

Overeenkomsten tussen gasopslagbedrijven en opslaggebruikers tot het leveren van diensten, niet zijnde basisdiensten (artikel 1, eerste lid, onderdeel i, Richtlijnen Gasopslag 2003).

[2002]

In de Richtlijnen Gasopslag 2002 komt de term ‘maatwerkcontracten’ niet voor, maar in de Toelichting wordt hij wel genoemd als equivalent van ‘[opslag]diensten, niet zijnde basisdiensten’. Als voorbeeld van een maatwerkcontract met een afwijkende functionaliteit wordt vervolgens gegeven de afschakelbare opslagdienst (kantpunt 15 Toelichting Richtlijnen Gasopslag 2002).

[2003]

Maatwerkcontracten zijn contracten die afwijken van de basisdiensten zoals gedefinieerd in onderdeel a van artikel 1, eerste lid, Richtlijnen Gasopslag 2003 (kantpunt 36 Toelichting Richtlijnen Gasopslag 2003).

Er is sprake van een maatwerkcontract indien gasopslagbedrijven en de netgebruiker overeenkomen dat andere tarieven en voorwaarden dan de gepubliceerde indicatieve tarieven en voorwaarden zullen gelden voor het betreffende contract tussen beide partijen. Beide partijen kunnen bijvoorbeeld overeenkomen dat in het contract een afwijkende looptijd wordt gehanteerd of aanvullende diensten en een afwijkend aansprakelijkheidsregime bevat (vergelijk kantpunt 16 Toelichting Richtlijnen Gasopslag 2003).

Zie ook: diensten, D: niet zijnde basisdiensten, D: gasopslagbedrijf, D: gastransportbedrijf, D: netgebruiker, D: opslaggebruiker.

Vergelijk: D: basisdienst.

[gastransport]

Overeenkomsten tussen gastransportbedrijven en netgebruikers tot het leveren van diensten, niet zijnde basisdiensten (artikel 1, onderdeel n, Richtlijnen Gastransport 2002; artikel 1, eerste lid, onderdeel p, Richtlijnen Gastransport 2003).

[2002]

Maatwerkcontracten zijn contracten met een functionaliteit die afwijkt van de basisdiensten, alsmede met een afwijkende looptijd. Een voorbeeld van een maatwerkcontact met een afwijkende functionaliteit zou een zogeheten afschakelbare transportdienst kunnen zijn. Met de maatwerkcontracten wordt gegarandeerd dat te allen tijde aan bijzondere, of nieuw ontstane wensen tegemoet gekomen kan worden (kantpunt 13 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2002).

[2003]

Er is sprake van een maatwerkcontract indien gastransportbedrijven en de netgebruiker overeenkomen dat andere tarieven en voorwaarden dan de gepubliceerde indicatieve tarieven en voorwaarden zullen gelden voor het betreffende contract tussen beide partijen. Beide partijen kunnen bijvoorbeeld overeenkomen dat in het contract een afwijkende looptijd wordt gehanteerd of aanvullende diensten en een afwijkend aansprakelijkheidsregime bevat (kantpunt 16 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2003).

De regionale gastransportbedrijven bieden in ieder geval kortlopende maatwerkcontracten aan met een looptijd van vierentwintig klokuren met aanvangstijd 6:00 uur ‘s ochtends (artikel 4b, eerste lid, Richtlijnen Gastransport 2003).

De indicatieve voorwaarden van de regionale gastransportbedrijven voorzien erin dat een netgebruiker kan verzoeken om een maatwerkcontract dat geheel of gedeeltelijk verhandelbaar is (artikel 10a, eerste lid, Richtlijnen Gastransport 2003).

Nota bene: het in de Toelichting Richtlijnen Gastransport 2002 genoemde voorbeeld voor een maatwerkcontract, de afschakelbare transportdienst, is in de Richtlijnen Gastransport 2003 een basisdienst geworden.

Zie ook: diensten, D: niet zijnde basisdiensten, D: gastransportbedrijf, D: netgebruiker.

Vergelijk: D: afschakelbare transportdienst, D: basisdienst.

< >