Een gastransportbedrijf of een gasopslagbedrijf dat een economische machtspositie heeft, is verplicht jaarlijks voor 1 oktober een indicatie bekend te maken van de tarieven en de voorwaarden die het bedrijf in het volgende kalenderjaar voornemens is te hanteren voor het verrichten van transport van gas en van de daarmee noodzakelijkerwijs verbonden diensten (artikel 12, eerste lid, en artikel 18, eerste lid, Gaswet).
De tarieven en voorwaarden bedoeld in artikel 12 Gaswet (artikel 1, onderdeel k, Richtlijnen Gastransport 2002; artikel 1, onderdeel g, Richtlijnen Gasopslag 2002; artikel 1, eerste lid, onderdeel o, Richtlijnen Gastransport 2003; artikel 1, eerste lid, onderdeel g, Richtlijnen gasopslag 2003).
Bij het vaststellen van de indicatieve tarieven en voorwaarden dient het gastransport- of het gasopslagbedrijf dat een economische machtspositie heeft,de richtlijnen in acht te nemen die door de directeur van de DTe zijn vastgesteld (artikel 13, eerste en tweede lid, en artikel 18, eerste lid, Gaswet). De directeur van de DTe kan een gastransportbedrijf bindende aanwijzingen geven met betrekking tot de indicatieve tarieven en voorwaarden (artikel 13, derde lid, en artikel 18, eerste lid, Gaswet).
Op grond van artikel 12, eerste lid van de Gaswet is een gastransport- of opslagbedrijf verplicht een indicatie bekend te maken van de tarieven en voorwaarden die het bedrijf voornemens in het volgende jaar te hanteren. Deze verplichting houdt volgens DTe in dat de indicatie dusdanig dient te zijn dat netgebruikers – zo goed als mogelijk – kunnen controleren of zij non-discriminatoire en objectieve toegang krijgen tot het gastransportnet dan wel de gasopslaginstallatie. Netgebruikers dienen derhalve inzicht te krijgen in de standaard algemene voorwaarden en tarieven. Bovendien moet de indicatie dusdanig zijn dat netgebruikers kunnen beoordelen of de Richtlijnen voldoende in acht zijn genomen. Dit betekent dat de indicatieve tarieven en voorwaarden in ieder geval die tarieven en voorwaarden dienen te bevatten waarover in de Richtlijnen bepalingen zijn opgenomen (kantpunt 10 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2003).
Hoewel de Gaswet niet nader aangeeft op welke wijze het gastransport- of opslagbedrijf de indicatieve tarieven en voorwaarden bekend moet maken, merkt de DTe hierover het volgende op. Doel van het ‘bekend maken’ is dat (alle). potentiële netgebruikers inzicht krijgen in de indicatieve tarieven en voorwaarden van de aangeboden diensten. Om dit doel te bereiken, ligt het voor de hand dat het gastransport- of opslagbedrijf hierbij gebruik maakt van het medium dat het meest geschikt is om een zo groot mogelijke groep potentiële netgebruikers te bereiken. In de huidige tijd is het Internet hiervoor het meest geschikte medium. Immers, via het Internet kan niet alleen de netgebruiker worden bereikt die reeds contracten heeft afgesloten met het gastransport- of opslagbedrijf, maar ook de potentiële (buitenlandse). netgebruikers (kantpunt 11 Toelichting Richtlijnen Gastransport 2003).
Zie ook: gastransportbedrijf, D: onderhandelde toegang.