Lexicon Energiemarkt

Jean-Paul Pinon (2003)

Gepubliceerd op 13-09-2021

Gasbedrijf

betekenis & definitie

Een gastransportbedrijf, een gasopslagbedrijf, een LNG-bedrijf of een natuurlijke persoon of een rechtspersoon die de productie, de aankoop of de levering van gas verricht, maar geen eindafnemer van dit gas is (artikel 1, eerste lid, onderdeel j, Gaswet).

Een bedrijf is ook aan te merken als een gasbedrijf wanneer het een deel van het gas dat voor eigen verbruik wordt ingekocht, uit overwegingen van doelmatigheid doorlevert aan een ander bedrijf. Het bedrijf koopt en levert gas waarvan het zelf geen eindafnemer is. De minister gaat er daarbij van uit dat er sprake is van voorzieningen die het mogelijk maken dat het bedrijf doorlevert en dat het gaat om reguliere leveringen. Welke consequenties dit heeft in het licht van de Gaswet hangt af van de omstandigheden en de hoeveelheid geleverd gas. Betreft het de levering van gas aan een beschermde afnemer, dan is de levering zonder vergunning in beginsel verboden, tenzij zij aan te merken is als een niet-bedrijfsmatige levering als bedoeld in artikel 11, tweede lid, onderdeel b, Gaswet. Betreft het de levering van gas aan een vrije afnemer dan valt het bedrijf dat het gas levert onder enkele algemene regels voor gasbedrijven (die leveren aan eindverbruikers). (Nota naar aanleiding van het Verslag, TK 1999-2000, 26 463, nr. 6, p. 66).

Onder het begrip ‘levering’ uit de definitie van gasbedrijf wordt waar het gaat om levering aan beschermde afnemers verstaan de verkoop alsmede de zorg dat het gas bij de afnemer thuis komt – al dan niet met behulp van een eigen gastransportnet. Wanneer sprake is van levering aan afnemers die niet de status van beschermde afnemer hebben, wordt onder levering verkoop verstaan (MvT, TK 1998-1999, 26 463, nr. 3, p. 29).

Zie ook: beschermde afnemer, D: eindafnemer, D: gasopslagbedrijf, D: gastransportbedrijf, D; levering, D: leveringsvergunning, D: LNG-bedrijf, D: vrije afnemer.

Vergelijk: E: aardgasbedrijf, E: gasonderneming.

< >