Lexicon der Natuurgeneeskunde

Vraagbaak voor het moderne gezin (Uitgave Milinda Uitgevers, 1981)

Gepubliceerd op 11-06-2020

Zitbad

betekenis & definitie

het onderlichaam onderdompelen in water, zodat het onderlijf ongeveer tot de nierstreek en de bovenste helft van de dij in het water komt. Men kan hiervoor iedere metalen of houten kuip nemen, die groot genoeg is, maar er zijn ook speciale zitbadkuipen.

Een koud z. duurt 6-20 seconden. Men trekt het hemd hoog op, gaat de voorgeschreven tijd in de kuip zitten en warmt zich daarna in bed of door beweging. Actieve stimulering van doorbloeding van buik en onderbuik. Tegen chronische verstopping, gassen, maag- en darmzweren, chronische ontstekingen in het kleine bekken, blinde darmontsteking, aambeien. Om de kiemklieren te sterken en sexuele prikkelbaarheid te verminderen. Bij warm z. (37-39°) is de patiënt ontkleed en steunt de voeten op een voetenbankje.

Koude voeten moeten eerst verwarmd worden d.m.v. warme voetbaden. Het deel van het lichaam dat niet in het water ondergedompeld wordt, wordt ingepakt in een laken en een wollen deken. Van tevoren wordt over de rand van de kuip een plankje gelegd, waarop de armen makkelijk kunnen rusten; ook voorkomt dit dat het laken ii het water komt. Duur 10-15 minuten. Eindigen met koud bad of besproeien van onderlichaam. Warme z. gaan ontstekingen tegen en werken absorberend, krampstillend op blaas en darm.

Bij zwakke blaas, verzakking van maag en darm, ter versterking van de bekkenbodemspieren, als voorbereiding op de zwangerschap, verhelpen van stuwingen in de onderbuik, van ontstekingen van alle organen van de onderbuik, van nieren (5-10 min.), blaas, aambeien. Wisselzitbad: tweemaal wisselen van warm en koud (5-20 seconden). Z. met oplopende temperatuur tot het zweet uitbreekt en nadampen in voorverwarmd bed. Eindigen met wassing van gehele lichaam of besproeien van onderlichaam.