Lexicon der Natuurgeneeskunde

Ernst Meyer Camberg (1981).

Gepubliceerd op 11-06-2020

Bloedarmoede

betekenis & definitie

(anemie): vermindering van de bloedkleurstof en van het aantal rode bloedlichaampjes. Bleke huid, neiging tot koude handen en voeten, gebrek aan eetlust, aanvallen van duizeligheid, hoofdpijn, achteruitgang van de gewrichten, afname van lichamelijk en geestelijk prestatievermogen.

Bleekheid van de huid is niet altijd een aanwijzing voor b. Oorzaken: eenmalig zwaar of veelvuldig licht bloedverlies naar buiten toe of aanhoudende, meer dan normale afbraak en vernietiging van rode bloedlichaampjes door vergiften of verminderde aanmaak door te geringe werking van de bloedvormende organen. Lange onderbreking van een natuurlijke leefwijze, te weinig licht, lucht en belangrijke voedingsstoffen kunnen de vorming van bloedkleurstof en bloedlichaampjes beïnvloeden en tot bh leiden. Zware maagstoornissen, in het bijzonder te kort aan maagslijmvlies ten gevolge van beschadiging of operatief verwijderen van een groot deel van de maag kunnen leiden tot een stoornis in de bloedaanmaak, doordat stoffen, die belangrijk zijn voor de opbouw van het bloed dan niet in het lichaam voorkomen. De door het uitvallen van het maagslijmvlies veroorzaakte bl. zet zich voort in de pernicieuze bloedarmoede (kwaadaardige bh), die zo heet omdat er vroeger geen middel tegen bestond en zij na korte tijd de dood ten gevolge had. Bij deze vorm treden ook veranderingen in het ruggemerg en het zenuwstelsel op, evenals stoornissen bij het lopen en in de reflexen in de onderste ledematen. Ook ligt het aantal rode bloedlichaampjes in verhouding tot de hoogte van de bloedkleurstof lager dan bij gewone bl. die een lagere waarde voor de bloedkleurstof te zien geeft.

Behandeling: ligt de oorzaak in uitwendig bloedverlies, dan moet men verder bloedverlies tegengaan door de bloeding te stelpen. Wanneer de oorzaak in inwendige factoren ligt, moet het gehele lichaam gestimuleerd worden. Licht, lucht, zon, natuurlijk voedsel met veel plantaardig groen komen op de eerste plaats. Bij gewone bl. groenten die rijk zijn aan ijzer (spinazie, zuring), ook ijzerpreparaten. Bij pernicieuze bl. rauwe of licht gebakken half rauwe lever, verse bloedworst zonder specerijen, dit om het lichaam opbouwstoffen voor het bloed op een natuurlijke manier te verschaffen. In zware gevallen vitamine Bl2 of leverpreparaten in de spieren inspuiten, tot het bloedbeeld weer normaal is, speciaal wanneer zich zenuwstoornissen voordoen.

Deze toevoer moet dan lange tijd doorgezet worden om weer terug vallen te voorkomen. Watertreden, wassing van het gehele lichaam, hooibloemenhemden, zitbaden, langzaam laten oplopen ter stimulering. Thee ter bevordering van de bloedvorming: 3 delen brandnetel, 1 deel duizendblad, alsem, duizendguldenkruid, 2 delen jeneverbessen en pepermuntblad, 15 minuten laten trekken, 3 maal daags ijzer, leverpreparaten, vitamine B12, folinezuur, wit en zwart beendermeel. Rood druivensap, spinaziesap, brandnetelsap, paardebloemsap. In zware gevallen bloedinjecties of -transfusies. Homeopathie: Arsenicum D4-6, Calcium arsenicosum D4-6, Arsenum jodatum D6-8, Kalium arsenicosum D3-4, Cuprum arsenicosum D4-6, Avena sativa Ø . Biochemie: Kalium phosphoricum D6 en de onder bleekzucht genoemde middelen.