Leasebegrippen omschreven

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 06-09-2016

Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen (BPM)

betekenis & definitie

BPM is de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen. Iedere Nederlander met een geregistreerde personenauto of motorrijwiel moet hiervoor BPM betalen. Deze bepaling geldt voor alle voertuigen op Nederlandse wegen, ook al staan deze niet in Nederland ingeschreven.

Wanneer men gebruik maakt van een personenauto of een motorrijwiel op de Nederlandse weg, dient men hiervoor de Belasting van personenauto’s en motorrijwielen te betalen. Voor personenauto’s geldt dat de hoogte van de BPM afhankelijk is van de hoeveelheid CO2 uitstoot van het betreffende voertuig. Hoe hoger de CO2 uitstoot, hoe meer men kwijt zal zijn aan BPM. Voor andere soorten voertuigen, zoals bestelauto’s en motoren, betaalt men een vastgesteld percentage van de catalogusprijs aan BPM. Deze percentages worden gepubliceerd door de belastingdienst.

Het berekenen van de BPM voor een personenauto gaat als volgt. Stel dat de CO2 uitstoot van het betreffende voertuig 120 gram/km is. Voor het berekenen van de BPM wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende categorieën, een uitstoot van 120 gram/km valt binnen de waarde van 106 en 155 gram/km. De laagste van deze waarden dient men af te trekken van de werkelijke uitstoot, oftewel 120 - 106 = 14. Dit bedrag moet worden vermenigvuldigt met een bedrag dat gelijk staat aan de betreffende categorie. In dit geval is dat 124 euro, oftewel 14 x 124 = 1.736 euro. Tel hierbij nog een vast bedrag dat tevens gekoppeld is aan de betreffende categorie en de uitkomst is de BPM. In dit voorbeeld geldt hiervoor een bedrag van 2.512 euro, de totale BPM is dus 4.248 euro per jaar.