De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 13-06-2020

Natuurlijke kinderen

betekenis & definitie

kinderen, die buiten huwelijk zijn verwekt en geboren. 2 categorieën: nl. kinderen die niet en kinderen die wel in overspel of bloedschande zijn verwekt. Sedert de wet van 10 Juli 1947, S.

H 232, ontstaan door de geboorte tussen moeder en kind burgerlijke betrekkingen; tussen vader en kind niet, tenzij de vader het (met toestemming van de moeder) heeft erkend. Desondanks staat het erkende kind in aanzienlijke mate achter bij het wettige kind (z B.W. 909 e.v.). Sedert 1909 is de vader, die het kind niet heeft erkend, maar van wie wel bewezen is, dat hij de verwekker is, verplicht financiële steun te verlenen tot onderhoud en opvoeding van het kind. Door wettiging* verkrijgen natuurlijke erkende kinderen dezelfde rechten als de wettige kinderen. Kinderen, die in overspel of bloedschande zijn verwekt, kunnen niet worden erkend of gewettigd. Dezelfde principes gelden in België (B.W. 331 e.v.).Alsjeblieft!
Dit artikel kreeg je van Ensie cadeau. Wil je ook bijdragen aan toegankelijke kennis? Klik hier en word vriend van Ensie.