De Kleine Winkler Prins

Winkler Prins (1949)

Gepubliceerd op 13-06-2020

Margarine

betekenis & definitie

(v. Lat. margarita, parel), surrogaat voor boter.

In 1870 voor het eerst gemaakt door Mège-Mouriés, uit rundervet. Bestaat tegenwoordig uit een mengsel van melk, en plantaardige vetten, oliën en dierlijke vetten, waarvoor in aanmerking komen: kokosvet, palmpittenvet, katoenzaad- en lijnolie e.d., premier jus, neutraliard en geharde traan. Het vetmengsel wordt met de voorbehandelde melk in de karn gelaten, op temperatuur gebracht en geëmulsionneerd. Het vet wordt tot kristalliseren gebracht door afkoeling. Evenals natuurboter wordt de M. gekneed, waarbij het overtollige water wordt uitgedrukt. Voorts worden aan de M. toegevoegd de kleine hoeveelheden bijmengsels der natuurlijke spijsvetten, die een belangrijke rol in de voeding spelen: sterinen, fosfatiden, vitaminen, e.a.

< >