bom die haar explosieve kracht ontleent aan de atoomenergie. De eerste A. ontplofte bij wijze van proef 16 Juli 1945 in de woestijn van New Mexico (tijdens conferentie Potsdam).
Daar Geallieerden destijds slechts enkele A .-men gebruiksklaar hadden, werd besloten Japan niet te waarschuwen, mede omdat men omtrent uitwerking nog lang niet zeker was. Hirosjima werd op 6 Aug. 1945 gebombardeerd door de Boeing B. 29 Superfortress „Enola Gay”. Bombardeur was Maj. T. W. Ferebie, bemanning capt.
T. J. van Kick, piloot; capt. R. Lewis, waarnemer en technicus; col. P. W.
Tibbets, piloot. Tweede Aop Nagasaki, volgde op 9 Aug. 1945. Het aantal doden steeg tot ver over de 200.000. Mede door de psychologische werking van beide A.-men bood Japan 10 Aug. 1945 overgave aan. Deze werd 14 Aug. 1945 geaccepteerd, 2 Sept. 1945 in de baai van Tokio getekend. Om de werking van de A. nog nauwkeuriger te kunnen nagaan, lieten de Amerikanen bij het eiland Bikini in de Stille Oceaan andermaal 2 A.-men ontploffen op een daar bijeengebrachte proefvloot „bemand” met proefdieren en meetinstrumenten.
Bij „Test Able” ontplofte i Juli 1946 te 9 u. 34 s. een A. in de lucht, uitgeworpen door de B. 29 „Dave’s Dream”. Bij „Test Baker” ontplofte 25 Juli 1946 8 u. 35 m. een A .-vlak onder het wateroppervlak. Deze laatste proef bewees het tweeledig aspect van het gebruik van de A. pas goed: aan de ene kant de enorme explosieve kracht, aan de andere kant de geïnduceerde radioactiviteit, die bleek nog veel dodelijker te kunnen worden dan de explosie zelf. Het gebruik van de A. is o.a. aanleiding geweest dat bij het proces te Neurenberg de aanklacht tegen Duitsland wegens het bombarderen van open steden, zoals Rotterdam, is vervallen.