vluchtige, sterkriekende, organische vloeistoffen, merendeels uit plantendelen afkomstig, oplosbaar in organische oplosmiddelen (aether, alcohol e.a.) en bij verdampen (anders dan de vette oliën) geen vlek nalatend. Bestanddelen
kunnen o.a. zijn: geraniol, citronellol, thymol, vanilline, limoneen, menthol, kampfer. Vele worden thans ook synthetisch bereid. Enige bekende A. oliën zijn: terpentijnolie, rozenolie, lavendelolie, anijsolie, kaneelolie, eucalyptusolie, valeriaan, cajaputolie. De A. oliën kunnen voorkomen in de bloemen (roos), vruchten (citroen), zaden (cardamom), bladeren (pepermunt), wortelstok (gember), bast (kaneel) enz. De A. oliën worden gewonnen door:
1. destillatie van plantendelen met stoom in tinnen apparaten (koper wordt aangetast),
2. enfleurage, de plantendelen worden op met vet bestreken platen gelegd, de A. olie trekt in het vet;
3. extraheren, bijv. met petroleumaether;
4. gewoon uitpersen, zoals bij de citroenolie.