Gepubliceerd op 13-04-2016

Weeralarm (code rood)

betekenis & definitie

Het KNMI geeft een code rood wanneer de weersituatie gevaar dreigt op te leveren en kan zorgen voor grote overlast of ontwrichting van de samenleving.

Een Weeralarm wordt zo mogelijk vanaf 48 uur van tevoren voorafgegaan door een waarschuwing. In de periode vanaf 24 uur voorafgaand aan een eventueel Weeralarm wordt een waarschuwing voor extreem weer uitgegeven. Dit gebeurt alleen als het zestig procent zeker is dat de verwachte weersituatie optreedt. Het Weeralarm wordt op zijn vroegst 12 uur van tevoren uitgegeven en alleen wanneer het vrijwel zeker is (kans van 90 procent) dat de verwachte weersituatie optreedt.

In de tekst van het Weeralarm wordt naast de gedetailleerde beschrijving van het weer en de verwachte ontwikkeling aangegeven wat de mogelijke gevolgen of effecten van het extreme weer zijn. Zoals kans op ontwortelde en omgevallen bomen, wateroverlast en gevaarlijke situaties op de weg. Het Weeralarm geldt alleen voor bepaalde weersomstandigheden als die op grote schaal optreden. Deze schaal is een standaardgebied ter grootte van ten minste vijftig keer vijftig kilometer of over een lengte van minstens vijftig kilometer) optreden. Het Weeralarm kan gelden voor het hele land maar ook regionaal voor bepaalde provincies.

Het KNMI kan een Weeralarm uitgeven voor de volgende situaties:

- gladheid door ijzel, ijsregen of sneeuwval (minstens drie centimeter per uur of minstens tien centimeter in zes uur)
- driftsneeuw (met een gemiddelde windsnelheid van meer dan veertig kilometer per uur, windkracht 6 of meer)
- onweer (minstens vijfhonderd ontladingen in vijf minuten)
- regen (minstens 75 millimeter in 24 uur)
- windstoten (minstens 100 kilometer per uur, aan de kust in de winterperiode minstens 120 kilometer per uur aan de kust.