Depressie betekenis & definitie

Een depressie is een gebied met lage luchtdruk die ontstaat in het grensgebied tussen twee verschillende luchtsoorten.

Een depressie ontstaat bijvoorbeeld tussen koude lucht van noordelijke breedten en tropische lucht van zuidelijke breedten. Soms trekt de kern van een depressie dwars over Nederland. Als dat een diepe en actieve depressie is, dan kan dat verspreid over ons land tijdelijk grote verschillen opleveren in weer en wind.

In het grensvlak van de beide luchtsoorten kan een golfvormige uitstulping ontstaan. Deze uitstulping kan verder uitgroeien tot een lagedrukgebied of zelfs tot een diepe stormdepressie. Een depressie is een soort enorme atmosferische stofzuiger op zo'n acht tot tien kilometer hoogte. Deze stofzuiger zuigt de lucht naar boven. De lucht stroomt spiraalsgewijs naar het centrum van lagedruk toe. Op satelliet- en radarbeelden is de krul van zo’n depressie soms goed te volgen. Als een depressie ons land nadert, gaat de luchtdruk omlaag en trekt de wind geleidelijk aan. Vaak valt er dan ook neerslag. Ten noorden en oosten van de depressie kan dat 's winters sneeuw zijn en kan ijzel optreden. In de zachtere lucht ten zuiden van de depressie regent het meestal.

In de depressiekern waait het amper en breekt vaak de zon zelfs even door. De luchtdruk verandert dan niet veel meer. Het rustige weer (de stilte voor de storm) is meestal van korte duur, tenzij de depressie heel langzaam verder trekt.

Gepubliceerd op 13-04-2016