Gepubliceerd op 28-04-2017

De beoordeling

betekenis & definitie

Een elegante wijn heeft de beste eigenschappen van zijn plaats van herkomst meegekregen. U kunt ook zeggen dat dat de wijn sierlijk en gracieus is, of dat hij het gehemelte streelt. Deze kenmerken, samen met zijn persoonlijkheid en zijn karakter, verlenen hem zijn eigensoortigheid of zijn cachet.

Bij de beoordeling van een wijn komt de kennis van de Franse taal natuurlijk bijzonder van pas. Zeg bijvoorbeeld nooit 'body' als u zijn corps wil beschrijven. Dat klinkt toch werkelijk als een stuk frivole lingerie! Als hij een originele en bijzonder goede smaak heeft, noemt men de wijn race. Als hij elegant en temperamentvol is, dan vindt u hemjin. Aimable is een rode wijn met een milde bekoorlijkheid. Het bouquet is de geur van de wijn: een wijn die buitengewoon bouqueté is, is een wijn waarvan geur en smaak harmoniëren.

Mochten uw gastheren of de maitres d’hötel zich afvragen waarom u op staande voet wenst te vertrekken, dan biedt de Franse taal u eveneens een schat aan eenvoudige uitdrukkingen aan die uw consternatie kunnen begronden. Acerbe (groen en droog), agressif (onaangenaam), aigre (ruikt naar azijn), aqueux (slap, verwaterd), austere (nog zonder bouquet), bouchonné (met kurksmaak), cassé (troebel en geoxideerd), chargé (zwaar en dik), vieux (zonder consistentie), désequilibré (een element ontbreekt), éventé (flauw, zonder bouquet), faible (zonder karakter), ferme (moet nog rijpen), grossier (zonder kwaliteit), madérisé (te oud voor een witte wijn), lourd (heeft nog gebrek aan rinsheid), mai- ,gre (zonder corps), mou (zou ook wat rinser kunnen zijn, of heeft te warm gelegen), fatigué (heeft rust nodig), neutre (zonder persoonlijkheid), piqué (azijn!), plat (zonder bouquet en mag nog iets zuriger zijn), petit (pas op: twee betekenissen: i. teleurstellend, 2. familiaal en bekoorlijk), rude (zonder cachet, van zwakke kwaliteit), severe (hard en zonder bouquet), voilé (lichtelijk troebel) en muet (de wijn heeft te koud gelegen).

< >