Gepubliceerd op 28-04-2017

De bordeauxclassificatie van 1855

betekenis & definitie

De classificatie van de bordeauxwijnen uit 1855 is voor beginners een uitkomst, omdat die nog steeds als maatstaf dient.

Premiers crus:

Chateau Lafite-Rothschild, Pauillac (het meest aristocratische chateau uit de streek); Chateau Latour, Pauillac (wat geur en smaak betreft een toonbeeld van elegantie); Chateau Margaux, Margaux (vurig als een renpaard en zo chic: het chateau is een herenhuis uit het Premier Empire); Chateau Haut-Brion, Pessac (de oudste wijngaard, helaas eigendom van een Amerikaanse bankier; zijn beste jaren waren 1976 en 1978); Chateau Mouton-Rothschild, Pauillac (in 1973 tot premier cru verheven; deze wijn komt pas na minstens tien tot vijftien jaar op dronk).

Deuxièmes crus:

Chateau Montrose, Saint-Estèphe (de 200 wijnboeren van Saint- Estèphe brengen hun druiven naar het genootschap, waar zelfs de ‘gewone' wijn het etiket 'Marquis de Saint-Estèphe’ krijgt); Chateau Pichon-Longueville-Baron, Pauillac (met een edele smaak en ook met een indrukwekkende naam); Chateau Las- combes, Margaux (eenvoudig, maar chic), Chateau Ducru Beaucaillon St-Julien (wandel op zaterdagmiddag idyllisch langs de oevers van de Gironde); Chateau Durfort-Vivens, Margaux (hier moet u de jongere jaren vermijden); Chateau Rausan-Ségla, Margaux (vanaf de eerste verdieping een goddelijk uitzicht op oceanen van golvende wijnheuvels); Chateau Gruaud-Larose, St-Julien (een heerlijk uit de negentiende eeuw stammend behang met guirlandemotieven in de kleine salon); Chateau Clos d’Estournel, St-Estèphe (laat u toch meteen verder rijden en eet de verrukkelijkste oesters in een verlaten Sou- lac-sur-Mer); Chateau Léoville-Barton, St-Julien (een krachtige en aromatische wijn); Chateau Léoville-Las-Cases, St-Julien (met bemoste leeuwenfiguren voor het slot).

Een derde cru is ook een bezoek waard: Chateau d’Issan. Een voornaam herenhuis uit de achttiende eeuw: het mooiste gebouw van de Medoc!

De beste jaargangen van de rode bordeaux zijn: 1920, 1924, 1928,1929,1934,1945 (bijzonder goed!), 1947,1949,1952,1955, 1959, 1961, 1966, 1970; de jongere 1971, x976, 1978, 1988,1989, 1990 en 1994 waren ‘grandes’ jaren; 1975, 1982 en 1985 waren zelfs exceptioneel. Voor witte bordeauxwijnen recommanderen we 1975,1978,1979, 1981,1985,1988, 1989 en 1990; 1976 is voor de wijnkelder van een connaisseur onontbeerlijk.

< >