Katholieke Encyclopaedie

Uitgeverij Joost van den Vondel (1933-1939)

Gepubliceerd op 06-06-2019

Emulsie

betekenis & definitie

l° Inde geneeskunde verstaat men hieronder fijne verdeelingen van vetten, oliën, harsen en andere met water niet mengbare stoffen in water, waarin zij, door middel van een stof, die aan de vloeistof een zekere lijvigheid geeft, zwevend worden gehouden. In eigenschappen komen e. overeen met melk, waarin het melkvet door eiwitstoffen in fijne suspensie gehouden wordt, en andere colloidale oplossingen: ze scheiden zich bij staan in lagen, zijn aan zuur worden onderhevig en worden uitgevlokt door spiritus en verschillende electrolyten.

Men onderscheidt, eenigszins willekeurig, echte en kunstmatige e. De eerste (emulsa vera, zaadmelken) worden bereid door zaden, die vette olie en eiwit bevatten (amandelen, hennep-, lijn- en papaverzaad), met water te stampen en te coleeren, soms onder toevoeging van suiker (amandelmelk).

De tweede (e. spuria seu artificialia) door de te emulgeeren stof te mengen met een emulgens (gom, tragacanth, saleb, zeep, saponine, eiwit, slijm, caseïne e.d.) en water. Het meest worden olie-emulsies gebruikt.

De grootte der oliedruppels en het daarmede samenhangend melkachtig uiterlijk der vloeistof hangt af van de verhouding tusschen gom en olie (meestal 1 : 2, bij wonderolie 1 : 3) en van de wijze van bereiding en kan wisselen tusschen 3 en 6 Lit.: Ned. Pharm.

Ed. V. Hillen.2° Photographische emulsie is de gevoelige oppervlakte van platen, films en papieren. Wordt als regel gevormd door een verbinding van gelatine of collodium plus zilverzouten.