Devrient - Duitsche tooneelspelersfamilie van Ned. afkomst. Het meest bekend waren:
1° Carl August, broer van Eduard en Emil, * 1797 te Berlijn, ✝ 1872 te Lautersberg; werkte te Dresden en Karlsruhe, het langst echter (sedert 1832) te Hannover. Hij was een groot vertolker van klassieken als Shakespeare en Schiller. De groote actrice Wilhelmine → Schröder was een tijdlang zijn vrouw.
v. Thienen.
2° Eduard, bekend dramaturg; * 1801 te Berlijn, ✝ 1877 te Karlsruhe. In 1819 bariton aan de Berlijnsche Kon. opera; tooneelspeler, regisseur aan het hoftheater te Dresden; 1852—’69 directeur van het hoftheater te Karlsruhe. Hij is dichter en eerste vertolker van Marschner’s „Hans Heiling”.
Werken: o.a. Das Nationaltheater in Deutschland (1848): Das Passions-schauspiel von Oberammergau (1890); Geschichte der deutschen Schauspielkunst (1874). Piscaer.
3° Emil, broer van Eduard en Carl, * 1803 te Dresden, ✝ 1872 aldaar; begon als handelsman, werd toen zanger en maakte vervolgens in zeer korten tijd enormen opgang als acteur. Hij was in zijn jeugd een zeer geliefd jeune-premier, terwijl hij zich later specialiseerde in heroïsche rollen van het klassieke repertoire. Zoo speelde hij in 1852—’53 met veel succes te Londen den Hamlet. Hij was een der groote tegenstanders van de meer en meer opkomende naturalistische richting in den speelstijl.
4° L u d w i g, * 1784 te Berlijn, ✝ 1832 aldaar ; begon jong te Breslau onder het pseudoniem Ludwig Hertzberg, kwam vervolgens naar Berlijn als opvolger van Iffland. Hij waagde het voor dien tijd zeer ongewone experiment een naturalistischen stijl van spelen in te voeren, tegenover de klassicistische richting van Weimar. Zoowel het comische als het tragische genre werd door hem beheerscht; daarnaast speelde hij met succes tal van karakterrollen. L. was een merkwaardig, avontuurlijk artistentype, vereerd door romantici als Tieck en Hoffmann, die herhaaldelijk door hem werden geïnspireerd.
5° Otto, zoon van Eduard, * 1830 te Berlijn, ✝1894 te Stettin; dr. phil., tooneeldirecteur en schrijver over tooneel, daarnaast auteur van eenige romantisch-historische drama’s: Kaiser Rothbart, Luther, Gustav Adolf enz. Hij heeft te Weimar voor het eerst de geheele Fausttragedie opgevoerd.
L i t. : E. Gross, Ludwig D. (Breslau 1922); G. Krux, L. D. sein Leben und seine Bedeutung für die Deutsche Schauspielkunst (München 1924).
v. Thienen.