Katholicisme encyclopedie

Prof. dr. J.C. Groot (1955)

Gepubliceerd op 02-01-2020

LEGER DES HEILS

betekenis & definitie

(The Salvation Army) is een internationale organisatie, welker hoofddoel is het Evangelie van Jesus Christus te prediken in woord en daad aan allen, die op geen andere wijze met de boodschap des Heils in aanraking komen, zonder onderscheid van ras of stand. Aanvankelijk bekend onder de naam „The East London Revival Society” en later als „The Christian Mission”, werd het in Oost-Londen in 1865 door William en Catherine Booth begonnen.

LEER. De leer van het Leger des Heils is samengevat in elf leerstellingen, die gefundeerd zijn op de Bijbel en de grondslag vormen van de godsdienstige overtuiging van de heilsoldaat. Zij erkennen de Bijbel als geïnspireerd Godswoord, aanvaarden Drieëenheid, menswording en zondeval, verzoening door Christus’ Kruis, verrijzenis van het lichaam en algemeen oordeel aan het eind der tijden. BESTUURSVORM. Het Leger des Heils heeft een militaire bestuursvorm, die zo soepel is, dat hij aangepast kan worden aan elk mens, volk of ras. Overeenkomstig de stichtingsacte moet het Leger altijd staan onder het bevel van één persoon, die de titel generaal voert.

Deze wordt gekozen door de Hoge Raad, welke is samengesteld uit de leiders der verschillende territories, plus enkele andere stafofficieren, werkzaam op het internationale hoofdkwartier. ORGANISATIE. Het Leger des Heils is samengesteld uit personen, die belijden verlost te zijn van de macht der zonde door de genade van God en die zich gegeven hebben om te strijden in het Leger als soldaat; zij trachten het motto van de stichter „Gered om te redden” in hun leven te laten zien. Elke soldaat heeft de krijgsartikelen getekend, waarin hij o.m. belooft zich te onthouden van sterkedrank (het Leger is het grootste geheelonthoudersgenootschap ter wereld) en zich te zullen geven voor de redding van zielen en te zullen gehoorzamen aan de orders en reglementen van het Leger des Heils en van de boven hem gestelde officier. De belangrijkste onderdelen van de Legerorganisatie zijn de korpsen (groepen heilsoldaten, die werken en bijeenkomen onder de leiding van een daartoe aangesteld officier),de divisies (bestaande uit een aantal korpsen onder leiding van een divisie-officier) en de territories (een deel van een land of een land onder bevel van een territoriaal leider, daartoe aangesteld door de generaal). Uit het Evangelisatiewerk is het maatschappelijke werk voortgekomen; de stichter werd hiertoe gedreven door de maatschappelijke nood en in elk territorie zijn op het ogenblik die maatschappelijke instellingen waar de meeste behoefte aan is: ziekenhuizen, kinderhuizen, inrichtingen voor zwervers, melaatsenkolonies en vele andere.

Thans werkt het Leger in 85 landen en kolonies. Het heeft nu 27 000 officieren, die een speciale opleiding hiertoe gehad hebben in een der kweekscholen (bijna ieder territorie heeft een eigen kweekschool). De officieren ontvangen, daar zij al hun tijd en gaven ter beschikking van het Leger gesteld hebben, een toelage ter voorziening in hun levensonderhoud, terwijl de soldaten, die hun gehele vrije tijd ter beschikking stellen van het Leger, dit doen zonder enige geldelijke beloning. De vrouwen hebben een gelijkwaardige positie met de man en kunnen elke functie bekleden. In elk territorie wordt het evangelisatieblad De Strijdkreet uitgegeven (bovendien in Groot-Brittannië de internationale War-Cry). Het Internationale Hoofdkwartier is gevestigd te Londen. De internationale uniform is donkerblauw met S op de kraag en rode linten om hoed en pet.

IN NEDERLAND is het Hoofdkwartier gevestigd te Amsterdam, Prins Hendrikkade 49-51. De William Booth-kweekschool ter opleiding van heilsofficieren is te Amstelveen. In Nederland zijn nu 112 korpsen, 7 kinderhuizen, 3 jongenshuizen, een landkolonie, 7 tehuizen voor ouden van dagen en verschillende andere inrichtingen. Het Leger des Heils behoort tot de 4 grote reclasseringsinstellingen. Ook voor de jeugd probeert het Leger des Heils zoveel mogelijk te doen, in de vaste overtuiging, dat ook kinderen tot Christus gebracht moeten worden. Hiertoe heeft het Leger 4 jeugdcentra, padvinderij, Zondagsscholen en zomerkampen.

De afdeling opsporing van het Leger is hen behulpzaam, wier familieleden of vrienden verdwenen zijn. Eveneens werkt het Leger onder prostituées.

In BELGIË is het werk van het Leger begonnen in 1889 en heeft zich zowel over Vlaams als Waals België uitgebreid. Tegenwoordig heeft het 11 evangelisatiecentra, waarvan er 2 Vlaams- en 9 Franstalig zijn. w. F.