In de Hindestraat woont een groep van vijfentwintig daklozen in een gekraakt pand, een voormalige bioscoop. In overleg met de eisende eigenaar zegt de gemeente toe het pand te ontruimen. Indien de gemeente dat niet doet zal het een flinke vergoeding moeten betalen. Op zoek naar een nieuwe opvanglocatie kiest de gemeente ervoor wooncontainers te plaatsen op het terrein van de afgebroken kunstsijsbaan.
Bij de weergave van gebeurtenissen, de strijd tussen de gemeente en de omwonenden, volg ik de reeks artikelen van de Gelderlander over deze kwestie, soms een deel van het artikel kopiërend, soms citerend, soms samenvattend.
De Gld. 6 sept 1996De Gld. 26 sept 1996
De daklozen zijn dolblij. Hun stem wordt verwoord door hun beschermer Pater Eijkman en hun vertegenwoordiger Jan Geurts. Ze willen zo snel mogelijk kennismaken met de omwonenden ‘omdat we graag een mensvriendelijke buur willen hebben’.
(De Kerf woonde op de Groenewoudseweg)
De verantwoordelijke burgemeester D’Hondt en wethouder Wim Hompe zijn het met de raad eens dat het experiment van het toegekende zelfbestuur meteen moet worden beëindigd bij overlast.
De GLD. 27 sept 1996
De Kerf verklaart dat de omwonenden en hijzelf bereid zijn met de zwervers rond de tafel te gaan zitten voor een officiële kennismaking. Maar hij zegt ook dat ‘sommigen in de wijk keiharde acties niet schuwen’. Op 19 november zal de gemeente een besluit nemen. Als de buren protest aantekenen tegen dat besluit van de gemeente hebben de omwonenden daar 6 weken de tijd voor. Ze kunnen een protest indienen bij de rechtbank in Arnhem. Maar eerst is er een hoorzitting waarop de gemeente in zal gaan op de bezwaren van de buurt. Deze bezwaren zullen, naar verwacht, binnenkort schriftelijk aan de gemeente worden overhandigd.
De Gelderlander 29 okt 1996
Formeel kan er bezwaar gemaakt worden tegen het voorstel van B&W om vrijstelling te verlenen van bepalingen in het bestemmingsplan ten einde plaatsing van de wooncontainers mogelijk te maken.Op 19 nov., de dag dat de gemeente zal besluiten, zal tegelijkertijd een bouwvergunning worden afgegeven. Vermoedelijk wordt dan op dezelfde dag met de plaatsing van de containers begonnen.
De Gld. 23 nov.1996De Gld.26 nov. 1996
Enkele uren nadat de rechter had bepaald dat de bouw voor de nachtopvang voor onbepaalde tijd moet worden stilgelegd, kwam de burgemeester met deze optie.
De Gelderlander schrijft: ‘Voor de omwonenden was de uitspraak gisteravond aanleiding voor een beschei-den vreugde. Op uitnodiging van de gemeente waren zij met enkele tientallen naar zaal de Witsenburg aan de prof. Molkenboerstraat gekomen voor een infor-matie-avond over nabije komst van de nachtopvang voor daklozen. Maar door het gedwongen stilleggen van de bouw voor onbepaalde tijd kreeg de bijeenkomst een ander karakter dan beoogd.’
Burgemeester D’Hondt gaf toe dat de gemeente nu in een lastig parket was gebracht.
De opvang in de Limoskazerne is niet doorgegaan. Voorlopig bleven de daklozen huizen in het pand-Hindestraat.
De Gld.24 jan 1997
De Gelderlander bericht dat de rechter niet van plan is in tweede instantie goedkeuring te geven voor de nachtopvang op het oude ijsbaanterrein. ‘Maar op 1 februari moeten de zwervers hoe dan ook het pand in de Hindestraat verlate. Een nieuw onderkomen is er niet’‘Punt van kritiek was ook dat de gemeente de containers wilde plaatsen zonder bouwvergunning om de welstandscommissie die haar fiat aan het bewuste terrein had onthouden, niet tegen de haren in te strijken.’ ‘De rechter zei geraakt ze zijn door de sociale problematiek, maar bestuursrechtelijk weinig mogelijkheden te zien. “Ik raad u aan zo snel mogelijk op zoek te gaan naar een andere locatie”. Over een week doe ik uitspraak, op donderdag 30 januari’.De Gld. 31 jan. 1997
De daklozen hebben geen vertrouwen erin dat de gemeente op tijd voor alternatieve huisvesting zal zorgen. Daarom bezetten zij de wooncontainers. Die containers waren destijds wel geplaatst maar niet in gebruik genomen. ‘We willen eerst het aangeboden pand in de In de Betouwstraat zien’, zegt Jan Geurts namens de daklozen. De belofte van de gemeente dat het pand zal worden opgeknapt op heel korte termijn zorgt ervoor dat de bezetting wordt opgeheven.De Gld. 1 febr. 1997