Jos Beke

"Groenewoudseweg -Van kerk tot brug en terzijde"

Gepubliceerd op 01-06-2017

Campusbaan

betekenis & definitie

Campusbaan. Dat is de weg tussen het Centraal station en station Heyendaal, de vrije baan van de bus dus. Eind 2001 is het eerste gedeelte van de baan, door de spoorkuil bij Bottendaal, klaar; in 2006 volgt het stuk tussen de St.Annabrug en het viaduct in de Heyendaalseweg.

Omdat de spoorkuil op dit gedeelte sterk versmalt is er te weinig ruimte voor de busbaan. De aanleg is slechts mogelijk als het talud aan de noordzijde voor een deel steil wordt afgegraven, zodat er een dubbele rijbaan kan worden aangelegd. Ook het spoor van de lijn Nijmegen-Kleef moet worden verwijderd. Die lijn is weliswaar in 1991 opgeheven, maar het opbreken van de rails is zeer tegen de zin van de voorvechters voor het herstel van de railverbinding naar Duitsland. Echter de ruimte ontbreekt nu eenmaal om een derde spoor te handhaven. De aanleg van de busbaan maakt daarom reactivering van de oude treinverbinding buitengewoon lastig, al verschijnen er toch nog voortdurend berichten die daarvoor pleiten.
Om het gevaar te voorkomen dat het talud verzakt wordt er een damwand geslagen tussen de twee bruggen. De stalen damwandplanken worden met veel lawaai en getril de grond in gedrukt. Een student-bewoner aan de Groenewoudseweg schrijft: Er is nogal wat overlast door de trillingen. Muren en ramen trillen, kleine voorwerpen trillen van je bureau af. Tevens veroorzaakt het trillen ook geluidsoverlast(…) Ik ga het hier vanmiddag eens met de huismeester over hebben, maar wat valt hier verder aan te doen?
Vóór het inslaan van de wand begint krijgen alle bewoners van ons gedeelte van de Groenewoudseweg bezoek: er wordt precies in kaart gebracht welke gebreken het huis vertoont aan barsten en scheuren. Schadeclaims kunnen worden ingediend als het huis nadrukkelijk schade oploopt door het slaan van de damwand. Ik heb niet gehoord dat iemand dit gedaan heeft.
De damwand wordt er in geheid.In augustus 2006, bij de opening van het nieuwe studiejaar, wordt de busbaan in gebruik genomen.
Busbedrijf Novio dat de lijn exploiteert is enorm enthousiast. Dagelijks vervoeren de bussen circa 15.000 reizigers. Met een frequentie van om de 4 minuten rijden de bussen zonder oponthoud door de spoorkuil, elke bus met 100 reizigers.’ Binnenkort moeten we een nog groter het aantal passagiers vervoeren’, zegt het busbedrijf, ’ want dan gaat ook het ROC (Technovium) van start. Nu rijden we met bussen van 18 meter. We gaan dubbelgelede bussen van 24 meter inzetten’. Inmiddels is de concessie verleend aan BRENG, maar in de dienstverlening is nauwelijks verandering aangebracht: het is een van de meest succesvolle lijnen van Nijmegen. Op mijn vraag hoeveel passagiers in 2016 dagelijks gebruik maken van de lijn antwoordt BRENG(Conexxion) dat ze me die gegevens niet kunnen verstrekken: bedrijfsvertrouwelijke informatie.Internet: busbaan spoorkuil

< >