Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 14-09-2016

2016-09-14

Panna

betekenis & definitie

Panna is een voetbalterm uitkomstig uit het Surinaams, verwijzend naar het Nederlandse woord poorten. Bij een panna wordt de bal door de benen van de tegenstander gespeeld. Een panna is pas geslaagd wanneer de speler na de panna balbezit houdt. Op deze manier kan een panna functioneel zijn.

Door de komst van de panna is er zelfs een nieuwe manier van straatvoetbal ontstaan, namelijk pannavoetbal. Bij deze vorm van straatvoetbal geldt scoren niet als hoofddoel. Het geven van een panna is namelijk het belangrijkste onderdeel.

Een wedstrijd duurt volgens de straatregels maximaal vijf minuten. Wanneer er voor die tijd een geldige panna gemaakt wordt, wint dat team. Het scoren van een doelpunt is daarom tijdens dit spel van minder waarde dan bij een reguliere voetbalwedstrijd. Een team bestaat uit één tot maximaal vier spelers.

Pannavoetbal is over het algemeen spectaculairder om naar te kijken dan een gewone voetbalwedstrijd. Dit komt doordat dit spel niet alleen draait om winnen, maar ook om status. Het krijgen van een panna wordt namelijk, zowel op straat als in het professionele voetbal, als vernederend ervaren.

In Nederland worden jaarlijkse "Panna Knock Out" toernooien gehouden om te kijken wie dit spelletjes het beste beheerst. Er zijn meerdere panna toernooien in Nederland. De regels verschillen per organisatie.

Gameontwikkelaar EA speelde in 2005 in op de steeds populairder wordende panna. Er werd een computerspel, genaamd FIFA Street, uitgebracht waarin pannavoetbal centraal stond. Van het spel zijn vervolgens nog drie versies uitgekomen.