Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Heizeldrama

betekenis & definitie

Het Heizeldrama is een van de grootste rampen uit de voetbalgeschiedenis. De ramp vond plaats op 29 mei 1985 in Brussel. Tijdens de Europacup finale tussen Liverpool en Juventus bestormde Engelse supporters het Italiaanse vak. Tijdens het Heizeldrama kwamen 39 mensen om het leven en raakten er 400 gewond.

De gehele dag voorafgaand aan de wedstrijd verliep al grimmig. Tijdens de hele middag waren er rellen in de Belgische hoofdstad tussen de twee supportersgroepen. Op de zwarte markt verkregen Italiaanse supporters kaarten voor het ‘neutrale’ vak, grenzend aan de vakken van de Liverpool supporters. De supportersgroepen konden hierdoor de confrontatie makkelijk opzoeken.

Vlak voor de wedstrijd begon bekogelden beide supportersgroepen elkaar met stenen die naar het naastgelegen vak werden gegooid. Na het eerste fluitsignaal braken Liverpool supporters het hekwerk dat hen van de Juventus supporters scheidde. Uit paniek probeerden de supporters over een muur te klimmen om zo te ontsnappen. De muur kon de enorme druk niet aan en viel om. Veel supporters vielen hierdoor naar beneden en anderen werden vertrapt in de menigte.

Uit onderzoek na het drama bleek dat het Heizelstadion nooit gebruikt had mogen worden voor deze finale. Het stadion was op dat moment al 55 jaar oud en viel langzaam uit elkaar.

Ondanks dit enorme drama werd de finale gewoon uitgespeeld. De spelers wisten op dit moment al wel dat er supporters om het leven waren gekomen. Uit angst voor verdere escalaties werd de wedstrijd uitgespeeld. Juventus won de finale met 1-0.

Na het Heizeldrama is het stadion compleet gerenoveerd en hernoemd. Tegenwoordig heet het stadion het Koning-Boudewijn stadion. Het stadion wordt bespeeld door de Belgische nationale voetbalploeg.