Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 06-09-2016

2016-09-06

Salonremise

betekenis & definitie

Een salonremise is een term die gebruikt wordt in de sport. Er is sprake van een salonremise als beide tegenstanders van tevoren een gelijkspel afspreken zonder daadwerkelijk de strijd aan te gaan. Het doel van de wedstrijd is dan gelijkspelen. Dit is meestal in het voordeel van beide partijen.

De term salonremise is afkomstig uit de schaaksport. Hierbij is het mogelijk om de tegenstander tijdens de partij een remise aan te bieden. Meestal is een salonremise een bloedeloze en saaie partij waar na korte tijd een remise wordt aangeboden. Wanneer beide spelers of teams hier baat bij hebben zal deze geaccepteerd worden.

In de voetbalsport komt een salonremise regelmatig voor. De situatie kan zich namelijk voordoen dat twee partijen genoeg hebben aan een gelijkspel om bijvoorbeeld een volgende ronde te behalen. Zij nemen dan liever geen risico dat ze alsnog verliezen en wellicht de volgende ronde mislopen, maar spreken van tevoren een gelijkspel af.

Naast salonremises komen er ook salonnederlagen voor. In 2012 speelde Feyenoord een uitwedstrijd tegen SC Heerenveen. Door het Eredivisie-systeem ontstond de situatie dat Heerenveen alleen baat had bij winst of verlies. Beide resultaten zouden ervoor zorgen dat Heerenveen Europees voetbal ging spelen. Bij een gelijkspel zou AZ over Heerenveen heen kunnen gaan.

Tot de 69e minuut stond het 1-1 en het Friese publiek werd wat angstig om Europees voetbal kwijt te raken. Vervolgens liet de verdediging zich kinderlijk eenvoudig voorbijlopen en kwam Feyenoord op 1-3. SC Heerenveen verloor en kon vieren dat ze Europees voetbal gingen spelen.

Officieel wordt een salonremise als competitievervalsing gezien en kunnen hier straffen voor worden uitgedeeld door de betreffende organisatie. In werkelijkheid gebeurt dit zelden aangezien een salonremise amper bewezen kan worden.