Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 23-11-2016

2016-11-23

Éric Cantona

betekenis & definitie

Éric Cantona is een oud-profvoetballer afkomstig uit Frankrijk. Hij is vooral bekend geworden tijdens zijn periode bij het Engelse Manchester United, waar hij in 2000 werd uitgeroepen tot speler van de eeuw. In Manchester staat Cantona ook wel bekend als "Eric the King".

Éric Cantona werd in 1966 geboren in Marseille maar begon zijn professionele voetballoopbaan bij AJ Auxerre. Na 81 wedstrijden waarin hij 23 keer scoorde verdiende de aanvaller een transfer naar de club uit zijn geboortestad, Olympique Marseille.

Na een sterke start kende Cantona een mindere periode waarin hij werd verhuurd aan verschillende Franse clubs. In 1992 tekende Cantona bij Leeds United waarmee hij direct kampioen van Engeland werd. Zijn sterke optreden bij Leeds bleef niet onopgemerkt, Manchester United nam Cantona voor iets minder dan 2.000.000 dollar over van Leeds. Cantona was uiterst succesvol bij de Engelse grootmacht en werd in vijf jaar tijd, vier keer kampioen van Engeland. Cantona scoorde in zijn periode bij Manchester United aan de lopende band en werd door de Mancunius uitgeroepen tot speler van de eeuw.

Naast zijn uitstekende spel werd Cantona ook bekend vanwege zijn vele misdragingen op en rond het veld. Deze misdragingen zorgden ervoor dat Cantona vaak als een "enfant terrible" werd bestempeld. Zijn meest opmerkelijke actie vond plaats 1995 toen hij tijdens een uitwedstrijd tegen Crystal Palace een karatetrap uitdeelde aan een supporter. Cantona werd door de Engelse FA voor negen wedstrijden geschorst. Mede dankzij deze schorsing liep Manchester United dat seizoen het kampioenschap mis.

Door vele schorsingen en botsingen met toenmalige bondscoaches van het nationale team van Frankrijk heeft Cantona nooit zijn stempel kunnen drukken op de nationale ploeg. Hij kwam in zijn carrière tot slechts 45 interlands waarin hij 20 keer het net wist te vinden.