Joël Massop

Student Small Business en Retail Management

Gepubliceerd op 12-10-2016

2016-10-12

Doellijntechnologie

betekenis & definitie

Doellijntechnologie is een technische ontwikkeling in het professionele voetbal waarbij de scheidsrechter een signaal op zijn horloge krijgt wanneer een bal geheel over de doellijn is geweest, en er dus gescoord wordt. Deze methode is in 2012 ingevoerd door voetbalorganisatie FIFA en moet verkeerde inschattingen van de arbitrage tegen gaan.

Vanaf de invoering in 2012 kregen nationale competities de keuze om gebruik te maken van de doellijntechnologie. Het is dus niet verplicht. Vanaf 2014 werden alle internationale land- en clubtoernooien zoals het wereldkampioenschap en de Champions League, voorzien van deze technologie.

De KNVB introduceerde in 2013 als tweede land ter wereld de doellijntechnologie in de Eredivisie. Op 28 September 2013 was de wedstrijd tussen FC Utrecht en Roda JC de eerste in Nederland waarbij het systeem gebruikt werd. Als vervolg op deze ‘pilot’ werd het camerasysteem in het seizoen 2014-2015 de eerste seizoenshelft in de ArenA geïnstalleerd, waarna deze de tweede seizoenshelft in de Rotterdamse Kuip geplaatst werd.

De enorme vraag naar doellijntechnologie steeg tijdens het wereldkampioenschap voetbal van 2006 in Duitsland. In een wedstrijd tussen Engeland en Duitsland schoot Frank Lampard(Engeland) de bal méér dan één meter over de doellijn. Dit werd echter niet waargenomen door de scheids- en grensrechter en het doelpunt werd niet goedgekeurd. Engeland moest mede hierdoor het toernooi verlaten. Veel andere voetballanden uitten vervolgens hun ongenoegen bij de FIFA, waarna de behoefte naar doellijntechnologie steeds meer groeide.