Woordenboek Internettaal

Martin Bannink (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

Newsgroup

betekenis & definitie

De 'newsgroup' is het belangrijkste onderdeel van Usenet. Het kan gezien worden als de rubriek 'ingezonden brieven' van een krant of een tijdschrift, maar dan elektronisch, en wat héél belangrijk is: de brieven zijn gesorteerd op onderwerp.

Het aantal onderwerpen waarover gesproken (geschreven) wordt is duizelingwekkend: sport, tv, politiek, computers, het opvoeden van kinderen en ga zo maar door.

Om een beetje orde te handhaven in die hoeveelheid onderwerpen zijn er hoofdgroepen gemaakt, waarbinnen subgroepen bestaan (en subsubgroepen enzovoort). Een hoofdgroep als 'comp' staat voor alles wat met computers te maken heeft en een hoofdgroep als 'alt' staat voor alles waar op een alter-natieve manier wordt gedacht.

Een naam van een nieuwsgroep moet van links naar rechts gelezen worden (links het meest algemeen en rechts het meest specifiek). Een nieuwsgroep als 'altactivism.death-penalty' bevindt zich dus in de hoofdgroep 'alt' en de subgroep 'activism'. Eén van de rubrieken binnen 'activism' is de nieuwsgroep waar van gedachten wordt gewisseld over de doodstraf. Als je hierover mee wilt praten, moet je je op deze nieuwsgroep abonneren.

Een nieuwsgroep bestaat net zo lang als er abonnees op zijn en daarom is het een komen en gaan van nieuwsgroepen (je kunt ook zelf een nieuwsgroep starten). Sommige nieuwsgroepen zijn 'moderated': binnenkomende berichten worden eerst gefilterd, voordat ze voor anderen leesbaar zijn. Dit om te voorkomen dat idioten zomaar hun onzin op een nieuwsgroep kunnen achter laten. Andere 'moderated' nieuwsgroepen zijn simpelweg besloten praatclubs, waar je je pas na ballotage eventueel op kunt abonneren (hierover meer bij 'moderator').

Het meest besproken verschijnsel van de nieuwsgroep is de 'flame' (de ruzies tussen mensen over een bepaald onderwerp). Sommigen vinden 'flames' onzin, omdat je ook op een redelijke manier kunt communiceren en toch een fundamenteel verschil van opvatting hebben. Anderen genieten ervan en vinden dat de 'flame' tot kunst verheven zou moeten worden (zie verder 'flame', 'flame bait', 'holy war' en 'religious issue').