Woordenboek Internettaal

Martin Bannink (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

Elite

betekenis & definitie

Dat dit begrip controversieel is, zal ook zonder internet duidelijk zijn. Een boekhouder met enig overgewicht zal zich niet zo snel tot de elite van de atletiek rekenen, maar zeker wel tot de elite van de boekhouders in deze wereld.

Op Internet is de maatstaf natuurlijk: kennis van en behendigheid met computers, netwerken en datacommunicatie. Grootste gemene deler van de 'elite' op Internet is dat het allemaal computer-'wizards' zijn: ze kennen veie computers van binnen en van buiten, ze kennen bijna alle routes op Internet, de riten en gebruiken, ze spreken de taal vlekkeloos en ga zo maar door.

Onder deze ruime definitie gaat een keur aan verschillende 'elites' schuil. De hackers beschouwen zichzelf als de 'elite' en vinden dat de rest pas op verre afstand volgt. Maar ja, zo denken de crackers ook over zichzelf. En zo zijn er wel meer groeperingen. Zelfs 'geeks' en 'nerds' zien zichzelf als 'elite', want grotere mafkezen lopen er niet op deze wereld rond.

Stel, je opent een nieuwsgroep op Usenet die handelt om de vraag: 'Wat is de ultieme definitie van de Internet-elite?'

Zonder enige twijfel heb je een 'religious issue' op tafel gelegd waar een heftige 'holy war' op kan volgen.

Het meest dodelijke is natuurlijk: jezelf profileren als lid van de Internet-elite' (op een feestje bijvoorbeeld), om vervolgens juist op het onderwerp 'Internet' onder tafel gepraat te worden door iemand die Internet-taal beter spreekt (de koper van dit boek: jij dus!). 'Noblesse oblige...'