Het zoete water als biotoop Onder zoet water verstaat men water waarin geen of zeer weinig zouten zijn opgelost. De enigszins misleidende benaming 'zoet' dient alleen om het verschil aan te geven met het sterk zilte en door magnesiumzouten bovendien ook bittere zeewater. Overeenkomstig het verschil in milieu lopen de dierenwerelden van zoet en zout water sterk uiteen. Er zijn maar heel weinig soorten (bijv. paling, zalm, stekelbaarsje, wolhandkrab) die zowel in zoet als in zout water kunnen leven. De overgang van het ene milieu naar het andere wordt vooral bemoeilijkt door het verschil in zoutconcentratie. Bovendien vertonen in zoet water oppervlakte, diepte, temperatuur en beweging van het water grotere verschillen dan in zee. De echte zeedieren zouden zich onmogelijk aan deze sterk uiteenlopende milieuomstandigheden kunnen aanpassen. Binnen het zoetwatermilieu onderscheidt men stromend en stilstaand water.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk