Thijsse, Jac.P. - Jac.P. Thijsse (1865-1945), was geboren Maastrichtenaar, maar heeft vanaf zijn twaalfde het grootste gedeelte van zijn leven in A. gewoond. Al toen hij de Kweekschool voor onderwijzers* bezocht, omstreeks de jaren tachtig van de 19de eeuw, was zijn grootste genoegen in de buurt waar hij woonde, buiten de Muiderpoort*, zwerftochten te maken in de natuur. Die lag toen nog dicht aan de rand van dat stadsgedeelte en ook verder naar de kant van het Nieuwe Diep*. Hier, vlak bij A., is het rijke natuurleven voor hem opengegaan.
Van 1892 dateert zijn vriendschap met Heimans*, ook onderwijzer. Tot diens dood in 1914 was er een nauwe samenwerking tussen de beide natuurvrienden, waarvan talloze publicaties in boek- en tijdschriftvorm en een enthousiaste stuwkracht in het verenigingsleven de vruchten zijn geweest. Vooral Thijsse was de verenigingsman bij uitstek, o.a. in "Natuurmonumenten", dat opgericht werd als gevolg van zijn in 1905 aangebonden strijd tegen de demping van het Naardermeer (zie: Stadsreiniging). De voornaamste van de vele door hem geschreven artikelen zijn in 1947 gebundeld onder de titel "De levende natuur". Thijsse heeft zijn laatste levensjaren in Bloemendaal gewoond. Na zijn dood werden de Verkade-albums, waarin hij in woord en beeld zijn liefde voor de natuur tot spreken bracht, een gewild verzamelobject. De ontdekking van nog niet gepubliceerd Verkade-materiaal bracht het zelfs nog in september 1995 tot voorpaginanieuws in de landelijke dagbladen. In Bloemendaal leeft zijn naam voort in het arboretum Thijsse's Hof en Amstelveen kent het Jac.P. Thijssepark, een van de oudste heem- parken in Nederland.
LIT. J.T. Somberg-Honig, Amsterdam als middelpunt van Natuurbescherming, O.A. 1967, 90; Marga Coesèl, Amsterdam als bakermat van natuurstudie, O.A. 1993, 226.