wil zeggen inmiddels of ondertussen. Natuurlijk heb je onder een verslag of bespreking in een krant wel eens de letters A.I. zien staan.
Dit betekent ad interim en men bedoelt ermee te zeggen, dat het verslag geschreven is door een ander dan de gewone verslaggever of recensent, die anders dergelijke besprekingen voor zijn rekening neemt.De meeste bladen hebben, zoals je weet, b.v. voor het bespreken van concerten een muziekrecensent in dienst, meestal zelf een musicus van enige betekenis, die dan zijn beoordeling van het concert met zijn naam ondertekent.
Wanneer deze nu eens een keer verhinderd is een concert bij te wonen, moet een ander voor hem invallen en deze ondertekent zijn bespreking dan met de letters A.I., opdat de mensen weten, dat een ander dan de gewone recensent aan ’t woord is.
Belangrijker intussen is het interimair ministerschap; wanneer de minister, hoofd van het Departement van Koloniën b.v., het ministerschap van Waterschap waarneemt en dan interimair minister van Waterstaat wordt genoemd. Ook deze gebruikt dan bij zijn handtekening als zodanig de letters A.I.
In den tijd der Hervorming speelde het begrip „interim” een grote rol. Men heeft , toen herhaaldelijk geprobeerd vaste regels omtrent den godsdienst op te stellen, waaraan zowel Katholieken als Protestanten zich zouden kunnen onderwerpen. Dit wilde men doen op z.g. concilies. Maar aangezien men voorzag, dat het uitzoeken van de verschilpunten en de pogingen, om tot overeenstemming te geraken, vreselijk veel tijd in beslag zouden nemen, werden met name in Duitsland herhaaldelijk z.g. interims opgesteld, d.w.z. door den keizer uitgevaardigde bepalingen, hoe men zich voorlopig in deze verdeeldheden over den godsdienst te gedragen had. Bekend zijn het Regensburger Interim (1541), het Augsburger Interim (1548) en het Leipziger Interim (1548), dat in 1532 weer werd opgeheven.
In het algemeen heeft men van die interims niet veel plezier beleefd; de klove was reeds te breed geworden, dan dat ze door bepalingen kon worden overbrugd.
Onder een interim-dividend, een term, die uitsluitend in de financiële wereld wordt gebruikt, verstaat men een tussentijdse winstuitkering, voordat een boekjaar is afgesloten.