(een Italiaans woord, dat betekent „tussen twee dingen in”) is oorspronkelijk een term uit de toneelwereld, die tussenspel betekent. Bij de oude volken kende men reeds korte stukjes, die tussen de bedrijven van de drama’s werden ingelast, om deze aan elkaar te verbinden.
In de Renaissance zien we, speciaal in Italië, de tussenspelen of intermezzi optreden in den vorm van madrigaalgezangen (minnedichten op muziek), die tussen de bedrijven (van de hoofdtragedie of -opera) gezongen werden. Later werd het intermezzo, dat tenslotte met de handeling van het drama niets meer te maken had, zo belangrijk, dat dit het eigenlijke drama overvleugelde.In de 18e eeuw werden de intermezzi uitgelicht en kregen een eigen plaats, waardoor het intermezzo zich ontwikkelde tot de z.g. opera buffa (komische opera, soms klucht).
In de moderne opera noemt men de muziek tussen de bedrijven, welke tegenwoordig dient om de muzikale stemming vast te houden en in sommige opera’s zeer belangrijk is, ook wel intermezzo.
Overigens wordt het woord intermezzo in de muziek als titel zonder speciale bedoeling wel voor een bepaalde reeks composities gebruikt, zoals b.v. door Schumann en Brahms.
In het dagelijks leven wordt het woord intermezzo gebruikt in de betekenis van „iets, dat er tussen komt”. Je zit hard te ploeteren aan je huiswerk en moeder komt binnen met een kopje thee. Je praat een poosje met haar en na dit genoeglijk intermezzo ga je weer aan den slag. Een intermezzo is dus weer iets anders dan een incident. Probeer zelf eens het fijne verschil tussen deze twee uit te vinden, dat is een aardige hersengymnastiek!