Vaderlandsch woordenboek

Jacobus Kok (1780)

Gepubliceerd op 15-03-2024

VALK, PIETER

betekenis & definitie

Als een nieuw bewijs mogen wij deezen persoon aanvoeren, hoe het, nog heden, even min als van ouds, onder onze Koopvaardijschippers, niet zoude ontbreeken aan Helden, bekwaam om den Vaderlande, in eenen Oorlog ter Zee, de kloekste diensten, tot ‘s vijands afbreuk, te bewijzen, indien zij vlijtig opgezogt, en behoorlijk te werk gesteld wierden.

PIETER VALK, naamelijk, voerde, in den Jaare 1723, een Koopvaardijschip, de Koning van Spanje genaamd, voor Amsterdamsche rekening. Koomende uit, of bestemd na de Middelandsche Zee, ontmoette hij, op den vierden Junij des gemelden jaars, op de hoogte van Gibraltar, twee Algiersche Kaapers. Op hunne overmagt vertrouwende, gaven ze hem de laag, in het vast vertrouwen op eene spoedige verovering. Doch hier in bedroogen zich de Roovers. De moedige Hollander, verlies van schip en goederen, en daarenboven de slaavernij voor oogen hebbende, besloot straks tot een moedigen tegenstand. Onder begunstiging van eene frissche koelte, hielde hij het gevegt een uur gaande, en den vijand van hem af. Thans wierdt het doodstil, een gunstig voorval voor de Kaapers, als welke, door middel van hunne Riemen, nu gelegenheid hadden om den Hollander te naderen, ondanks het geweldig schieten, waarin deeze steeds volhardde. En inderdaad, een der Kaapers klampte onzen Schipper aan boord, en hadt nu reeds vijfënveertig man op diens schip doen overgaan, wanneer hij, alzo de andere beslooten hadt, zich zelven en de zijnen ten duurste te verkoopen, genoodzaakt wierdt, door het geweldig schieten van het Hollandsche schip, af te houden, en te krengen.

Zijn makker, dit verneemende, naderde hierop den Hollander, doch, hoewel hij tot tweemaalen toe zijn schip enterde, wierdt hij telkens genoodzaakt, af te houden; deinzende wijders zo verre af, dat hij het Koopvaardijschip met geenen achtponds Kogel beschieten konde. De moedige VALK zich thans veilig agtende, en zich met de zijnen verheugende in de ontkooming aan het dreigende gevaar, wierdt, in deeze blijdschap, gestoord door eene schroomlijke ontdekking. Door ‘s vijands schieten, of door eigen vuur, was ’er brand ontstaan in de Kruidkamer. Onmiddelijk deedt hij de Sloep uitzetten, en van boord steeken, met al zijn volk, ‘t welk, van een vrij aanmerkelijk getal, tot op dertien was verminderd. Ter goeder uur was dit besluit genomen. Weinig verder, dan twee scheepslengten, was de Sloep van boord, of het schip vloog in de lucht, met eene schroomlijke uitbersting. lntusschen was VALK met de zijnen het gevaar der slaavernije nog niet geheel ontkoomen.

De Kaapers zonden drie Barkassen op de Sloep af, om dezelve te agterhaalen. Doch de Hollanders, alle hunne kragten te werk stellende, ontkwamen, gelukkiglijk, de handen der Roovers, en in de Haven van Marbella behouden binnen. Van daar keerden zij te rug na Amsterdam, alwaar de moedige Schipper VALK, ondanks de geleedene schade, door zijne Reeders met blijdschap ontvangen, en, om zijne betoonde dapperheid en beleid, met lof en agting bejegend wierdt.

Zie Europische Mercurius, 1723.

< >