gebooren te Amsterdam, in den Jaare 1684, was een Leerling van den vermaarden Landschapschilder JOHANNES GLAUBER. In den Jaare 1712, toen hij den ouderdom ven achtëntwintig jaaren hadt bereikt, begaf hij zich met der woon na Dusseldorp, alwaar hij, voorts, van het schilderen van Landschappen zijn werk maakte.
In de gemelde Stad wierdt hij bekend, en tradt, vervolgens, in den Jaare 1714, in den echt met JAKOBA MARIA VAN NIKKELEN, Dogter van JOHANNES VAN NIKKELEN, insgelijks een Landschapschilder, en, in die hoedanigheid, in dienst van den kunstlievenden Keurvorst van de Paltz, JOHAN WILLEM. Behalven andere hoedanigheden van lichaam en geest, hadt JAKOBA MARIA de genegenheid van onzen TROOST tot zich getrokken, doordien zij insgelijks het Penseel hanteerde. Zij hadt tot Leermeester gehad haars Vaders kunst- en boezemvriend te Dusseldorp, HEROMAN VAN DER MYN, en onder diens onderwijs, in het schilderen van Bloem- en Fruitstukken, geene geringe vorderingen gemaakt. Naa het overlijden van den Keurvorst, als mede het afsterven van zijnen Schoonvader, ‘t welk kort daar op volgde, verliet TROOST, nevens Zijne Huisvrouw, Dusseldorp, en onthieldt zich nu ginds, dan elders, te Keulen, in ‘t Bergs-Guliksche, en Westfaalsche, te Duitsburg en te Kleef, schilderende, in alle deeze onderscheidene Gewesten en Steden, de afbeeldingen van veele doorluchtige personaadjen, onder andere te Essen die der Prinsesse van Sultsbach. Het zwervend leeven moede geworden zijnde, begaf TROOST zich na Haarlem, alwaar hij, tien jaaren lang zijn verblijf hielde, maakende, geduurende dat tijdverloop, voor de Kunstminnaars, Tekeningen van Landschappen, meestal met waterverwen, die geene geringe verdienste hadden, en uit welke duidelijk te zien was, dat hij den vermaarden GLAUBER tot Leermeester hadt gehad. Eindelijk keerde hij te rug in zijne Geboortestad Amsterdam, alwaar hij het schilderen van Landschappen, zo in olij- als waterverwen, geoeffend heeft, tot zijnen dood toe; van welken, egter, het eigenlijke jaar ons niet gebleeken is.
Hij liet eenen Zoon naa, den nog heden bekenden en vermaarden JAN HENDRIK TROOST van Groenendoelen, welke, naa eenigen tijd zich bezig gehouden te hebben met het tekenen van Patroonen voor de Fabrikeurs in Zijden-Stoffen, zich vervolgens zo op het schilderen van Landschappen, als op andere deelen der kunst toegeleid, en in ‘t een en ander een zeer beroemden naam verworven heeft. Niet veele jaaren geleeden, heeft hij te Amsterdam zijne dagen geëindigd.
Uit medegedeelde berigten.