Vaderlandsch woordenboek

Jacobus Kok (1780)

Gepubliceerd op 30-01-2024

LIEVENS, JAN

betekenis & definitie

JAN LIEVENS, de Oude, een vermaard Schilder van de voorgaande Eeuwe. Met eenige volheerlijke gewrogten van ’s Mans Kunstpenseel praalt het Stadshuis te Amsterdam. Naast de Thesaurie Ordinaris, boven eenen der dubbele Opgangen na de tweede Verdieping van het Gebouw, ziet men van hem een tafereel, verbeeldende den Kaninefaat BRINIO, op een Schild om hoog geheven, en alzo, naar de gewoonte des tijds, tot Veldheer gehuldigd.

Het Kunststuk, boven den Schoorsteen van Burgemeesterskamer, verbeeldende den Romeinschen Burgemeester Fabius Maximus, zijnen Vader gebiedende, van ’t paerd te klimmen, eer hij hem mogt aanspreeken, is insgelijks van zijn maakzel. Het Schoorsteenstuk, in de Kamer van Schepenen Extraordinaris, is insgelijks door hem geschilderd. Het vertoont de Geregtigheid, houdende het Zwaard, op de rechter knie, omhoog, en in de slinkerhand de Weegschaal. Naast haare zijden staan de Vrede en de Voorzigtigheid.Zie WAGENAAR, Beschr. van Amsterdam.



LIEVE-VROUWEN-POLDER

op het Zeeuwsch Eiland Walcheren, een uur gaans in ’t Noorden van de Stad Veere, aan den Zeekant. Heer WOLFERT VAN BORSELEN bragt den Polder in een Dijk, in den Jaare 1340, en deedt ’er, kort daar naa, eene Parochiekerk bouwen. Langen tijd heeft men in die Kerk bewaard een geschilderd Mariabeeld, berugt om zijne veelvuldige Wonderwerken: van hier dat men het, op den dag van Onzer Lieve Vrouwe Hemelvaart, onder een ongelooflijken toevloed van menschen, door den gamschen Polder, staatelijk plagt rond te draagen. Zelf verhaalt men, dat veele Spaansche, Portugeesche, Fransche en Engelsche Matroozen en andere Zeelieden derwaarts in bedevaart optrokken. Ja, zo wijd klonk de vermaardheid des wonderdoenden Beeld, dat Keizer Sigismond en Hertog WILLEM VAN BEYEREN, Graaf van Zeeland, in den Jaare 1416, en, eenentwintig jaaren daar naa, Hertog PHILIPS, in staatelijken Optogt deeze Kerk bezogt, en aldaar hunnen Godsdienstigen eerbied betoond hebben. Zints de invoering der Kerkhervorminge kwam het Beeldeken aan den Heere CONINCK, Baljuw van Veere. Nog in den Jaare 1751 wierdt het onder deszelfs naageslagt bewaard. Doch de Wonderdaadige kragt was, in de handen eens Hervormden bezitters, verdweenen. De Prins Erfstadhouder is eigenaar van de Lieve-Vrouwen-Polder.

Zie GARGON, Walch. Arcadia; REIGERSBERG, Kronijk van Zeeland.

< >