Jules (1828-1905) In 1958 maakte de Amerikaanse atoomonderzeeër ‘Nautilus’ geschiedenis door een tocht onder de ijskap van het Noordpoolgebied. In een boek, dat ongeveer 100 jaar eerder werd geschreven, maakte een andere ‘Nautilus’ een reis onder de ijskap van de Zuidpool.
Deze oudere ‘Nautilus’ komt voor in ‘Twintigduizend Mijl onder Zee’; een van de bekendste werken van de Franse auteur Jules Verne.Jules Verne werd geboren in Nantes. Reeds als jongen had hij belangstelling voor de techniek, voor de zeilsport en voor schrijven. Hij en zijn broer Paul bezaten een oude zeilboot, waarmee ze de rivier in de omgeving van hun woonplaats onveilig maakten.
Jules was de zoon van een advocaat. Na zijn schooltijd werd hij dan ook naar Parijs gestuurd om er rechten te studeren. Al heel spoedig echter kwam de jongeman tot de ontdekking, dat zijn grootste belangstelling uitging naar het schrijven van verhalen. Hij sloot zich aan bij een groep technische schrijvers. Toen deze groep zich ging bezighouden met de studie van de ballonvaart, schreef Jules een avonturenverhaal, dat hij ‘Vijf Weken in een Luchtballon’ noemde. Reeds op de lagere school in Nantes-was aardrijkskunde een van Jules lievelingsvakken geweest.
In zijn boeken probeerde hij dan ook een juiste beschrijving te geven van de gebieden, waarin de avonturen zich afspeelden. Behalve een avonturenverhaal was ‘Vijf Weken in een Luchtballon’ dan ook een beschrijving van Afrika.
Ten dele is Jules Verne beroemd geworden, omdat zijn boeken boeiend en spannend zijn; om die reden worden ze ook tegenwoordig nog veel gelezen. De faam van de Fransman is echter ook te danken aan het feit, dat hij in zijn werken allerlei uitvindingen voorspelde, die pas jaren later gedaan zouden worden. Voorbeelden zijn het vliegtuig, de onderzeeër, de televisie, de bestuurbare ballon en het lange-afstandswapen.
‘Twintigduizend Mijl onder Zee’ en ‘Reis om de wereld in tachtig dagen’ zijn twee van Vernes bekendste boeken. Het laatste verhaal verscheen als feuilleton in een Parijse krant. De Parijzenaars lazen het met plezier maar slechts weinigen geloofden dat het ooit mogelijk zou zijn de prestatie van Phileas Fogg (de held van het verhaal) in werkelijkheid te herhalen.
Jules Verne droeg altijd een notitieboekje bij zich, waarin hij alles noteerde wat hij in een van zijn boeken zou kunnen gebruiken.
In zijn studeerkamer hing een grote kaart van de wereld, waarop de routes waren uitgezet, die zijn helden volgden. Toen hij op 77-jarige leeftijd in Amiens stierf, had hij meer dan 50 boeken op zijn naam staan.