De ‘stamboom’ van een dier is een lijst, waarop alle voorouders staan vermeld. Zo’n stamboom is niet alleen nuttig om de raszuiverheid van een koe, een hond of een kat te kunnen vaststellen.
Hij is ook van grote betekenis voor de fokkerij. Een kenner kan immers met behulp van een stamboom en van de erfelijkheidswetten bepalen welkeeigenschappen de afstammelingen van zijn dier ongeveer zullen hebben.
Ook de mens kan een stamboom hebben : een schema, waaruit hij kan aflezen hoe oud zijn familie is, uit welke streek ze afkomstig is en met welke andere families ze is verwant.
Het napluizen van een familiestamboom is meestal niet eenvoudig en soms zelfs onmogelijk. De uitgebreidste stambomen gaan zelden verder terug dan de Middeleeuwen; verder onderzoek is veelal onmogelijk omdat in die tijd niemand ooit de moeite nam zijn nakomelingschap te registreren.
Slechts de stambomen van adellijke families zijn vrij uitvoerig na te gaan. Meestal immers werden de geboorten en de huwelijken van adellijke personen in eigen archieven opgetekend. Het opstellen van stambomen is zelfs een hele wetenschap geworden, de zg. genealogie.