Heel veel jonge dieren lijken sprekend op hun ouders. Jonge olifanten, leeuwenwelpen, veulens en duizenden andere jonge dieren kunnen we zonder enige moeite herkennen en thuisbrengen.
Dat is echter niet bij alle dieren zo. Een jonge vlinder bijvoorbeeld lijkt meer op een worm dan op een volwassen vlinder; kleine zeesterren missen de vijf ‘punten’, die zo karakteristiek zijn voor hun ouders en jonge oesters hebben nog geen schelpen. Kikkers lijken in hun jeugdjaren op visjes en gedragen zich ook zo; mieren, bijen en kwallen ondergaan grote veranderingen van vorm voordat ze volwassen geworden zijn. Er zijn ook andere verschillen. Sommige jonge dieren wegen miljoenen malen meer dan andere. De grootste ‘baby’ uit het dierenrijk is de pasgeboren blauwe walvis, die zwaarder weegt dan een volwassen olifant.Een paard krijgt gewoonlijk één jong per geboorte. Datzelfde geldt voor dieren als de koe, de olifant, de kangoeroe en duizenden andere dieren. Regel is dat echter niet in het dierenrijk Honden en katten krijgen meer dan één jong per worp; datzelfde gaat op voor verscheidene andere diersoorten. En er zijn zelfs dieren, die .... duizenden jongen ineens krijgen. Een kabeljauw bijvoorbeeld ‘schiet’ in één keer miljoenen eieren. Natuurlijk groeien daar niet allemaal volwassen kabeljauwen uit.
Van de jonge visjes, die uit die eieren tevoorschijn komen, overleven er slechts een paar de strijd om het bestaan. De andere vallen ten prooi aan andere dieren.
De ontwikkeling van een vlinder Sommige jonge dieren worden door hun ouders uitstekend verzorgd; anderen worden aan hun lot overgelaten en moeten zelf maar zien hoe ze het in het leven redden. Een jong roodborstje bijvoorbeeld zou niet lang in leven blijven als zijn ouders niet voor hem zorgden en wekenlang voedsel bleven aanslepen. Een jonge schildpad daarentegen kan voor zichzelf zorgen op het moment, dat hij uit het ei tevoorschijn komt.
Er zijn jonge dieren, die zeer snel volwassen worden. Hoe hulpeloos een jonge hamster onmiddellijk na haar geboorte ook lijkt: twee maanden later is het dier volwassen en kan zeil jongen ter wereld brengen. Dit in tegenstelling bijvoorbeeld tot een jonge olifant, die drie jaar nodig heeft voor hij helemaal volwassen is. Jonge dieren dragen dikwijls een naam, die afwijkt van die van het volwassen dier. Jonge vlinders heten rupsen; jonge kikvorsen kikkervisjes. Op het lijstje hieronder komen nog een paar van deze speciale jeugdnamen voor.