Behalve door verwonding van buiten uit kunnen bacteriën langs twee wegen de lever binnendringen en daar een etterige ontsteking veroorzaken n.l. langs de bloedbaan en door de galgangen. In beide gevallen stammen de infectiekiemen bijna altijd uit den darm; vooral bij dysenterie in de Tropen ziet men dikwijls later een L. zich ontwikkelen.
Ziekten der galwegen, vooral galsteenen, voeren eveneens vaak tot een L., waarbij de ontleding en terughouding der gal het begunstigend moment vormen voor het binnendringen der ziektekiemen van uit den darm. Ook bij ettervergiftiging van het bloed worden niet zelden L. waargenomen. Een bepaald ziektebeeld, dat voor alle gevallen geldt, laat zich van het L. niet geven. Bij ettervergiftiging (pyaemie) vindt men b.v. dikwijls bij de lijkopening leverabscessen, die gedurende het leven geen ver-schijnselen gaven. Koorts kan ontbreken, meestal echter is zij aanwezig, dikwijls zelfs met vrij hooge verheffingen en koude rillingen. Hevige, dikwijls naar den rechterschouder uitstralende pijnen in de leverstreek, het optreden van een eerst hard, later week, pijnlijk gezwel in de leverstreek, dikwerf ook geelzucht en braken zijn verschijnselen, die cp het bestaan van een L. wijzen, maar aan den anderen kant alle zelfs bij een vrij groot L. kunnen ontbreken. Wordt aan de mogelijkheid van een leverabsces gedacht, dan zal de geneesheer zich daaromtrent zekerheid trachten te verschaffen door het doen van een z.g. proefpunctie. Hierbij wordt een ledig spuitje met de canule in de verdachte plaats gestoken, waarna men tracht etter op te zuigen. Gelukt dit, dan is onmiddellijk daaropvolgende operatie noodzakelijk.
Bestaan er vele kleine abscessen, wat in de gematigde luchtstreek het meest voorkomt, dan is operatie niet met succes mogelijk; het groote enkelvoudige tropische absces echter geeft bij tijdige opening goede genezingskansen. Overigens moet men zich er mede vergenoegen om de krachten van den lijder zooveel mogelijk te versterken, zijn bezwaren te verlichten, verdere verspreiding der ontsteking door rust in bed en een ijsblaas in de leverstreek tegen te gaan. In vele gevallen ziet men dan echter het proces voortschrijden en tot den dood voeren. Ook kan het L. doorbreken al naar gelang van zijn zitplaats in de buikholte, in de long of naar buiten; het laatste geval is natuurlijk het gunstigst.